asal sayılar

imgoindeeperunderground
kendileri ve 1 sayisindan baska hic bir seye bolunmeyen sayilar. bu durumda mesela 1 iki kere asal. her durumda ya kendine ya da kendine bolunuyor cunku. demek ki en asal sayi bir olmaktadir.
satanist yiyen kedi
--spoiler--

duyduguma gore dunyanin en buyuk asal sayisi bulunmu$ ve yazildiginda buradan aya kadar uzayacak kadar bir büyüklüğü varmi$.yazdirmak için 1000in üzerinde dosya kagidi kolisi gerekli imi$.

--spoiler--
artemisia
kim ne derse desin, ben asal sayıları sevmem. uyumsuz, ters bir halleri vardır. yok efendim kriptografların şifrelerinin temellerini oluşturuyorlarmış yok bir araya gelince çift sayı yaparlarmış, yok konjektör olurlarmış, sıkıysa kalansız doğru düzgün bölünsünler, mesela 48; tüm asal sayıları değişmem 48’e be. varsın şifre oluşturmasın koçum benim 2’e, 3’e, 4’e, 6’ya, 8’e, 12’ye, 16’ya, 24’e hem kendisine hem de 1’e bölünüyor ardında hiç kalan bırakmadan. daha ne olsun, 9 bile en kral asal sayıdan iyidir tek sayı olmasına rağmen , kare kökü alınır, 3’e bölünür, koç gibidir.
dark blue
bir de aralarında asal sayılar vardır. 1’den başka ortak böleni olmayan tüm sayılar aralarında asal kabul edilir. 1 her sayıyla, arasında asaldır.

edit:örneğin 19 ile 38 aralarında asal değildir; çünkü 1’den başka bir ortak bölenleri daha vardır:19. yani 19 tek başına bir asal sayıyken 38 ile aralarında asal değildir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol