internetsiz kalmak

yumurtagibicocuk
zamaninda telefonla pc'yi birbirine usb ile baglamak munasebetiyle cozmeye calistigim kabus.
hatta bir ara sanirim temassizlik oldu da, len acaba bluetooth ise yarar mi acep diye dusundurendir.

bilgiitiraf: evet sevdicekle msn cabalari, kacmasin diye.
oyle de ezikmisim ya la
uptofate
son zamanlarda fazlaca araştırdığım, benim de merak ettiğim bir konuydu aslında bu. internetsiz kalma durumunda kendi internetimizi - küçük ölçekli bir internet diyelim- oluşturmamız mümkün mü ? mümkünse nasıl ? hazır birileri okuyorken kısaca değinelim bazı noktalara.

öncelikle internet dediğimiz yapı, küçük ölçekli ağların birleşmesiyle oluşan, daha büyük ölçekli bir ağ. basit bir örnekle açıklamak gerekirse, 2 işlemci arasında bir yol yaparsanız bu bağlantı olur, 3 işlemci arasındaki bağ ağ, ve bu ağlardan birkaç tanesini birbirine bağlarsanız internet. bu temel bilgiye ek olarak interneti kullanma amacımızı da belirlediğimizde, veri transferi, düşük maliyetli iletişim, kendi küçük internetimizi kurmak için gerekli motivasyona sahip olabiliriz.

peki bunu nasıl yaparız ? bu kısmı pratiğe dökme fırsatım olmadı. ancak araştırmak isterseniz 2010 yılında haiti'de deprem sonucu internet erişimi büyük ölçekli sekteye uğradığında serval project diye bir şey duymaya başladık. araştırın efendim.

birçok ağ şekli var; bunlardan bizim ihtiyaçlarımıza en uygun olanı mesh ağ diye bilinen, ağa dahil tüm cihazların birbirleriyle bağlantılı olduğu için - n cihaz (n-1) cihaza doğrudan bağlı- bir cihazın ayrılması veya yeni bir cihazın ağa dahil olması gibi durumlarda yeni duruma kolayca adapte olabilen bir ağ . tüm cihazların birbirleriyle bağlantılı olduğu kısmına, " bir ağ tabiiki bağlantılı olacak" diyebilrisiniz, haklı da olabiliriniz ancak benim değinmek istediğim nokta şuydu; misal bus ağ olarak bilinen sistemde bütün cihazlar bir seriye bağlıdır, ring ağ'da ise her cihaz doğrudan yanındakine bağlıdır. yani 4 cihazdan oluşan bir ring ağınız varsa 4 bağlantınız olur. ancak 4 ağdan oluşan bir mesh ağ 6 bağlantıya* sahip olacaktır. * bağlantı sayısı mesafe gibi etmenlere bağlı olabilir.

ağ tipimizi seçtikten sonra ortaya çıkan diğer bir soru şu olacaktır. router kullanacak mıyız yoksa servan project gibi firechat gibirouter olmadan, bir sonraki kullanıcıya ulaşmak için mevcut kullanıcıyı mı kullanacağız. bu soru, verilebilecek cevaplar açısından güzel bir soru ancak şimdilik kenarda dursun. veya raspberry pi'a basit bir router düzeneği kuralım, şimdilik kalsın.

mesh ağ tipini seçerken şunu da göz önünde bulundurduk. küçük ölçekli bir ağ olmamıza rağmen - yazılım ile desteklendiğinde- ağa dahil bir kullanıcı internete bağlandığında, mesh ağ bunu tüm ağa yayacak ve tüm ağın internet bağlantısı olacak. raspberry pi'ı bunun için hazırlamıştık asında, router görevi görsün ve mesh ağımızı internete bağlasın. asıl güzel nokta şu, o ağa bağlı olan ve bizim gibi kendilerine mesh ağ kurmuş diğer topluluklara ulaşabileceğiz. -evet interneti yeniden icat ettik- - ama hala dışa bağımlıyız.- . konu hakkında ismini hatırlayamadığım bir proje diyordu ki " bu tip küçük ölçekli ağların zamanla büyümesi ile ağlar arası iletişim için internet bağlantısı gerekmeyecek." mümkündür.

neyse uzun ve sıkıcı bir girdi/entari/entry ( ne diyoruz burda ?) oldu ama okuyan faydalanır, merakını giderirse ne güzel olur. entryde geçen ve araştırıp, deneyip, tecrübe edebileceğiniz noktalar :

(bkz: serval project) (bkz: firechat)

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol