cenneti beklerken

henuz uc yasinda bir kardesim var
4 aralık konya galasında izlediğim film, derviş zaim’le sohbetimiz sırasında euroimages’den destek aldığını söyledi ki euroimages’in arkasında vatikan’ın olduğunu biliyoruz, filmi avrupa standartlarına uydurmak adı altında isa mesih ön plana çıkartılmış ve onun geleceği günü bekleyiş var filmde, gala günü kendisiyle polemiğe girmemek için sormadım ama içimde kaldı yani 3-5 kuruş için değermiydi ? yazık olmuş satılan değerlerimize.
film genel olarak bakıldığında da çok boğucu kenardaki çercevelemeler filme bir powerpoint sunumu havası vermiş.
kalidor
oyunculuk becerisinin ön plana çıkarıldığı ve sanatsal motiflerle yüklü anlatımla desteklendiği; kameranın ustalıkla kullanıldığı, ender filmlerden biri.
goetica
on yedinci yüzyılda, osmanlı imparatorluğu’nun başkenti istanbul’da yaşayan minyatür ustası eflatun (serhat tutumluer), ustalarının kendisine öğrettiklerine karşı gelerek, eşinin ve oğlunun ölümü sonrasında, batılı tarzda portrelerini çizer. bu tarz portrelerin islam dinine aykırı olduğunu düşündüğü için, içinde çelişkili duygular kabaran eflatun, bir gün zorla bir osmanlı vezirinin konağına götürülür. vezir, eflatun’dan, osmanlı imparatorluğu’na karşı ayaklanan danyal (nihat ileri) adlı sözde bir şehzadenin, idamından önce batılı tarzda portresini yapmasını ister.

çırağı rehin alınan eflatun, bu emir karşısında vezirin bir grup silahlı adamıyla birlikte anadolu bozkırlarına doğru tehlikeli bir yolculuğa çıkar. yolda rastladığı köle kızı leyla’yı (melisa sözen) acıyarak yanına alan eflatun, taht kavgasının ortasında bir yandan varolma mücadelesi verirken diğer yandan da bu güzel köle kız ile gizliden gizliye bir aşk yaşamaya başlar. verdikleri kayıplara rağmen şehzade danyal’ın hapsedildiği kaleye vardıklarında grubu büyük bir sürpriz beklemektedir.

kavganın ve aşkın imparatorluğunda hayatta kalma savaşı veren eflatun ve leyla, hayalle gerçeğin harmanlandığı bu büyülü masalda kendi cennetlerini yaratırlar.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol