sappho

zehnterdorf
m.ö 6. yy.’da yaşamış midilli’li (lesbos) kadın şairdir. aynı zamanda tarihte bilinen ilk oyun yazarıdır. o dönemde kültürel egemenliğin erkeklerin tekelinde olmadığını gösteren sappho zengin bir adamla evlenmiş ve yaşadığı adada evlenmemiş kadınlar için eğitim veren bir çeşit akademi kurmuştur. bir rivayete göre aşkı yüzünden intihar etmiştir. yaşadığı dönemlerde hem aşklarıyla hem liderlik, hem de eğitimci özellikleriyle ortalığı ayağa kaldırmıştır. şiirlerinde hep özgün bir sesleniş vardır. sappho’nun tarihteki ilk lezbiyen olduğu da söylenir. kimseden çekinmeyen yapısıyla şiirlerinde afrodit’ten sevdiği genç kızlardan bahseder, aşkı yüceltir.

“hiç uyumadan kasırga nasıl sökerse
meşeleri kökünden
öyle söküyor yüreğimi aşk.”
-
“atthis seni yıllar önce
sen daha yaramaz bir çocukken sevdim.”
-
“ölüm kötü bir şey
bak işte tanrılardan belli.
iyi bir şey olsaydı ölüm,
önce tanrılar ölmez miydi? ”
stella
lezbiyen olma sebepleri

"erkeklerin neredeyse hepsinin sahip olduğu aptal mantık. hiç kaybetmeyeceklerini sanmaları, kaybetmekten korkmamaları, yalnızca kendileri varmış gibi davranmaları. ve hayvanlıkları. belki de erkek toplumundan henüz küçükken korkan minik kızın onlardan sonsuza dek kaçması. acı."


lezbiyen

"kadınlar için heteroseksüel erkeklerde önemli bir eksiklik vardır. kadınların acısını çektiği bu eksiklik homoseksüel erkeklerde yokken şanssız kadın homoseksüel erkekten de itediği bir şeyi asla alamaz. bu durum erkeğe zarar vermez. acısını kadın çekecektir erkek egemen bu aptal dünyada. kadın bu şekilde lezbiyen olur.

eğer heteroseksüel olmasına rağmen homoseksüel düşünebilen bir erkek tanıyorsanız ya da feminist bir erkek varsa bildiğiniz lezbiyenlik saçmalıktır. bırakın hemcinslerinizi, gidin sevin onu. en azından erkek ve kadını kayıtsız eşit gören ve bu şekilde davranan, yaşayan bir erkek... belki bu bile çözümdür feminist kadın için.

fakat lezbiyenlik tercih değildir çoğunlukla. tercihse sahtedir zaten. bir kere. ardından hep. -lezbiyen olunmaz doğulur-"

bu çelişki sinsi sinsi. küçük saldırgan böcekçik. tercih yapan sensin, lezbiyen yapan kendini. lezbiyenliğini kabul etmek değil senin yaptığın. kabul etmek bir tercihtir, bir lezbiyen gibi yaşamak. senin tercih anlayışın ve benim tercih anlayışım farklı. öne sürdüğün nedenlerden dolayı "lezbiyen olmalıyım" demişsin. iyi demişsin, bana ne. benden de sana ne. ama evet, karıncalar ağustos böceklerinden nefret eder; ama karıncalar karıncalardan daha çok nefret eder.

neden konuşuyorum bilmiyorum olmayan biriyle. sappho yok evet. ne yazık, olsa sevinirdim. var olan bir şey var ama, düşünceler. düşüncelerine konuşuyorum. ve kendimi savunmak yerine ona yarattığı modelin eksik kalan yerini gösteriyorum.
-et tu brute?

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol