atatürk ilkelerinin eğitimden çıkarılması

independence
oncelikle.

(bkz: yava$ cikart sacin ba$in dagilmasin)

super fikirdir aslinda.ataturk ilkelerini egitimden cikartip cubbeli ahmet efendi’nin ilkelerini egitim kitaplarina koyalim.bu ilkeler sayesinde tarihi eserler nasil yurtdi$ina kacirilir, camide allah derken di$arida nasil para denilir, kadinin sac telinden ba$ka yerinin gozukmemesi lazim diye fetva verirken bodrum plajlarinda bikinili kizlarla nasil jet skiye binilir ve daha pek cok hayat ve ulus kurtarici fikre sahip olabiliriz.

ke$ke daha once akil edebilselermi$ de ba$bakan ulkeyi bolge bolge pazarlamak yerine tek hamlede toptan satabilseymi$.oglunun daha gemiciklere ihtiyaci vardir, onlara da hak vermek lazim.daha filo bile kuramadi cocukcagiz.
akasha
halkı oyalama çabasıdır. insanlar bunu tartışadursun akp diğer (gerçekten güncel, ırak sorunu, karşılıksız çek senet sayısı, gibi) sorunların üstünü örtecektir. biz bu yemi çok sevmekte, hep aynı açlıkla yutmaktayızdır.
artemisia
durmasın çıkarsınlar, bakalım aklımızdan da çıkartabilecekler mi, inatlarına çocuklarımıza daha çok aşılamayacağız sanki kemalizmi, inatlarına daha çok sarılmayacağız sanki ilkelerine, korkularından ne yapacaklarını şaşırdılar, atatürk resminden ve heykellerinden bile korkar oldular, hepsini kaldırsınlar, inatlarına evlerimizi donatmayacağız sanki atamızın resimleriyle, sıkıysa kalplerimizde çıkarsınlar..
shevek
endişeye gerek yok, ne akp ne de bir başka parti/güç bu tür bir şeyi gelecek on yılı da kapsayan bir süre boyunca böyle bir şeyi asla yapamaz, yeltenmesi durumunda söndürülür/susturulur/bastırılır/yok edilir. fakat bundan bir 10 yıl sonra istenilen kıvama getirilmiş bir türkiye’de isteyen istediğini istediği şekilde anayasadan çıkarır, değiştirir, anayasaya ekler. 82 anayasası her ne kadar ülkenin görmüş olduğu en rezil dayatmaları içerse, özgürlükçülükten uzak olsa da, bazı parçaları bize gerekli. akp ise bize gerekli olan bu parçaları yok edecek, diğerlerine el sürmeyecek gibi görünüyor. silip baştan yazacaklar, anayasayı değil fakat. silip baştan yazacakları cumhuriyet olacak.

endişeye gerek var, 10 yıla kalmaz geçmişi yasla anarız. bu süreç devam ederse 10 yıl sonra geçmişi anmak yasak olur, o zaman ancak sessiz hatıralarımızda yer alır laik cumhuriyet, türk devrimi, mustafa kemal.

(bkz: bir şey yapmalı)
angelus
eğitim alanında yapılan bu muhteşem reforumun! akabinde ülke yönetimi de şeriat düzeni olarak değişitirildiğinde 63 yıllık şahane bir hamle yapılmış olacaktır ileriye mi, geriye mi olduğu çokca merak edilerek!
chavez
uygulamanın haklılığını savunanlara eğitimden kaldırılması düşünülen ilke ve inkılapları tekrar hatırlatmak isterim.

laiklik hariç 5 atatürk ilkesi

siyasi alanda yapılan inkılaplar:

saltanatın kaldırılması

cumhuriyet’in ilanı

halifeliğin kaldırılması

toplumsal yaşayışın düzenlenmesi:

şapka giyilmesi hakkında kanun

tekke ve zaviyelerle türbelerin kapatılmasına ve türbedarlıklar ile birtakım unvanların men ve ilgasına dair kanun

beynelmilel saat ve takvim hakkındaki kanunların kabulü

ölçüler kanunu

lakap ve unvanların kaldırıldığına dair kanun

bazı kisvelerin giyilemeyeceğine dair kanun

soyadı kanunu

kadınların medeni ve siyasi haklara kavuşması:

a- medeni kanun’la sağlanan haklar

b- belediye seçimlerinde kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanıyan kanunun kabulü

c- anayasa’da yapılan değişiklerle kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkının tanınması


hukuk alanında yapılan inkılaplar:

şeriye mahkemelerinin kaldırılması ve yeni mahkemeler teşkilatının kurulması kanunu türk medeni kanunu

eğitim ve kültür alanında yapılan inkılaplar:

tevhid-i tedrisat kanunu

yeni türk harflerinin kabul ve tatbiki hakkında kanun

türk tarihi tetkik cemiyeti’nin kuruluşu

türk dili tetkik cemiyeti’nin kuruluşu

istanbul darülfünunu’nun kapatılmasına milli eğitim bakanlığı’nca yeni bir üniversite kurulmasına dair kanun
cocabora
kısacası orda ki "atatürk" kelimesi bile kimisene batar,görmek istemez onu,sevmezler,korkarlar aslında.ellerinde de seçenek varsa yavaş yavaş değiştirirler.sırada ne var acaba."paradan atatürk resminin kaldırılması" mı?belki de meydanlardan atatürk heykellerini kaldırırlar.ama bu gücü onlara kim verdi düşünmek lazım.
betterthan
tamamen bir isguzarlik ornegi,herseyi hallettik atatürk ilke ve inkılapları doğrultusunda egitim vermek kalmisti,

sanki o cumle cikinca turkiye’deki hersey duzluge cikacak butun refahimiz bu kelimeye bagliymis gibi,duzeltilir duzeltilmez olur olmaz ancak toplumun nabzini olcmek icin acaba nasil tepki veriyorlar tandansiyla ortaya surulen bu tip hareketler ortaligi germekten baska gundem degistirmekden baska hic bir ise yaramiyor,bunu bir tek ben gorebiliyorsam beni cumhurbaskani yapsinlar,yada etom cumhurbaskani olsun.
schumi
yerinde bir hareket olacağı kanaatindeyim. zira bir ideolojiyi dayatan dogmatik bir eğitimden tc tarihi boyunca zerre kadar bir kâr elde edilmemiştir, edilemeyeceği de aşikardır. dini veya ideolojik her türlü dogmatik düşüncelerin eğitimden arındırılması gerekir. eğitim kurumları atatürkçü insan değil, donanımlı insan yetiştirmelidir.

edit: şimdi anladım, eğitim kurumları salak da olsa gerizekalı da olsa atatürkçü yetiştirmeliymiş şu ana kadar olduğu gibi. o yüzden salak dolu etrafımız demek ki...

edit2: hakkaten salak dolu lan çevremiz...

edit3: ne yani biz almanya’da olsaydık nazi eğitimi, sovyet rusya’da olsaydık devrimci diktatörlüğün eğitimini mi almak zorunda olacaktık? peki kemalist ideolojisiyle öğrenci yetiştirmek bunlardan çok mu farklı? siz türkiye’de öğrencilerin resmi ideolojiyle yetiştirilmesini savunurken aynı zamanda almanya veyahut sovyet rusya’daki faşist eğitimleri de savunuyor durumuna düşüyorsunuz. pardon savunmak için önce bilgiye, bilgileri mantıksal süzgeçten geçirerek yorumlamaya, yorumladıklarınızı da kurduğunuz anlamlı cümlelerle yazmanız gerekir. sizin yaptığınız sürekli eksi oy vermek ve başkalarına hakaret etmek. görüşlerinizi savunmaktan acizsiniz. bu kadar aciz ve basit varlıklarsınız...
chavez
akp’nin yeni anayasayı hazırlarken yaptığı hamle.

anayasa’nın “eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevi” başlıklı 42’nci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “eğitim ve öğretim, atatürk ilke ve inkılapları doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre, devletin gözetim ve denetiminde yapılır” maddesi, “eğitim ve öğretim, laik ve demokratik ilkelere uygun olarak, çağdaş bilim esaslarına göre yapılır” şeklinde değiştiriliyor.

uğurlar ola...


neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol