medeniyetlerin saglam ve yikilmaz temeller uzerine kurul olmasinin sebebi.
tarih
kesinlikle gorundugu gibi sikici olmayan bir bilim dali..
bir $eyin, hatta her $eyin gecmi$i.
tekerrurden ibaret oldugu sanilan, bu sani sebebiyle yanilinan bilim dali. mamafih pozitif bilim olmadigindan gercekligi ve dogrulugu tartisilabilir.
okullarda ders olarak gosterilen, surekli ayni seylerin tekrarlandigi hede. ayrica nekadar da ezberlense mutlaka unutulur.
(bkz: tarihci)
inanilmaz derecede genistir. gecmisin tarihi olur derler ama gelecegin de bir tarihi oldugunu pek kestiremeyiz
"turk cocugu ecdadini tanidikca daha buyuk isler yapmak icin kendinde kuvvet bulacaktir" demistir atatürk tarih bilimine atfen .
çoğu sahtekâr olan yöneticiler ile çoğu aptal olan askerler tarafından gerçekleştirilen çoğunlukla önemsiz olayların çoğunlukla yanlış aktarımı"dır.
ambrose bierce şeytanın sözlüğü kitabından
ambrose bierce şeytanın sözlüğü kitabından
varlığı ezilenlerin krıntısı üzerinde şekillenen ama iddiası geçmişi anlamak olan aptallar sürüsünün uzmanlık alanıdır.oldum olası geçmişle gelecek arasında kurulan köprüden nefret etmişimdir.
peder beyin yıllardır öğretmenlik yaptığı branş*
yenmiş simidin tamamlanabilir bilgisi sıfıra eşittir
<bkz history>
icinde bulundugumuz zamani anlamak icin kullanilmasi gereken, ideal objektiflige yaklastikca anlam ve onemi artan bilim dali.
ilk defa ibn-i haldun tarafından bir bilim olarak ele alınmıştır. daha önceleri hikaye ve masal tarzında algılanan tarih, ibn-i haldun’la beraber bir bilim eğeri görmeye başlamıştır. ibn-i haldun, tarihin toplumsal bir bilim olduğunu ve eski toplumların yaşayışlarının, adetlerinin, sosyal yapılarının vs. gelecekteki toplumlar için bir örnek teşkil edeceğini düşünmektedir.
en önemli eseri için
(bkz: mukaddime)
en önemli eseri için
(bkz: mukaddime)
osmanli zamaninda sadece osmanli ve islam tarihini konusu altina alinan, cumhuriyet sonrasi turkiyesinde ozellikle butunsel devrime inanan ataturkun buyuk israri ile eski turk uygarliklari ve bati medeniyetleri konusunda calismalarin baslatildigi daha sonralari anadolu ve orta dogunun turkler ve islam oncesi evreleriyle de ilgilenen sosyal bilim.
kazananın yazdığı bilim çoğu zaman objektif değildir.
(bkz: resmi tarih)
çocukluğumuzdan beri okulda yanlış bir şekilde öğrendiğimiz olgu.
geçmişimiz.daha fazla önemsemeliyiz çünkü geçmişte düşmanımız olan bugün dostumuz değil yarında olmayacak özellikle türkiye açısından bu kadar çok sinsi plan varken bi dönüp geçmişimize bakmak lazım her yüzümüze gülene kapıyı açmamalıyız.osmanlı döneminden beri süregelen stratejik planlar aslında hayla devam etmekte hem de kat kat artmış bi şekilde ve kimi zaman başarılı da olunuyor ülkemizdeki sağlam gelir kaynakları yabancılara devredilmeye başlandı.ülkelerin baskıları hiç olmadığı kadar açık artık türkiyenin tarihini biraz irdelemesi ve birazda gözünü açması gerekir
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?