pascal

faten
pascal, 19 haziran 1623 gunu fransa’da clermont’ta dogdu. babasi kulturlu bir adamdi. pascal yedi yasina gelince, babasi paris’e yerlesti. yedi yasina gelen parlak cocuk ogrenimine basladi. kendisi gibi cok guzel ve kulturlu iki kiz kardesi vardi. ozellikle jak qualine, pascal’in yasaminda onemli rol oynamistir. kiz kardesinin bu etkisi bazen iyi, fakat cogu kotu yonde olmustur.

binom aciliminin mucidi.
azade
fransız matematikçi ,fizikçi ve aynı zamanda teolojisttir.

zamaninin bilim alaninda önemli bir yere sahip olan pascal ayni zamanda tarihte düsünce akisi ve fikirleriyle de yer tutmus, çogu tarihçi ve felsefeci tarafindan ilk varolusçular arasina konmustur.bir fen dehasi oldugu için pascalı, ufacik insani ,düsünemeyen kocaman evrenden daha büyük yapan aklin gücü çok heyecanlandiriyordu.descartes e katildi,düsünmeyen insan insan olamazdi.
ancak daha sonra, döneminin rasyonelistik ruhuna isyan etti.icat ettigi hesap makinesi ile meseleleri çözmekteki gücünün herhangi bir hayvandan çok daha fazla insana benzedigini, fakat cansiz oldugunu gösterdi ve sik sik akla gelen soruyu sordu:"bilimin kesfetmekte oldugu bu evren içinde yasayan bir kisi olmanin anlami nedir?".
"sonsuz bosluklarin ebedi sükuneti beni korkutuyor " diye yaziyor ve su soruyu ekliyordu"beni buraya koyan kimdir?"bu zaman ve yer ,kimin emri ve yönetmeligi ile bana tahsis edilmistir?"bir bilimadami ve hiristiyan olmakla birlikte pascal tabiatin bir tanrinin varligini ispat etmeye çalisan çaba ile ilgilenmemistir.pascala göre mesele tanri hakkinda bir seyler bilmek degil merhametli bir tanriya güvenmek ve onu sevmektir.bu düsüncelerden geçerek daha sonra tarih boyunca kimilerince onaylanacak, kimilrince de red edilecek "kalp,aklin ermedigi sebeblere sahiptir" düsüncesine ulaşmistir.
independence
blaise pascal, fransız matematikçi ve filozof.


19 haziran 1623’te doğdu, 19 ağustos 1662’de öldü. pascal, henüz küçük yaşta kendisini gösteren dehalardandır. henüz 12 yaşındayken, hiç geometri bilgisine sahip olmadığı halde, daireler ve eşkenar üçgenler çizmeye başlamış, bir üçgenin iç açılarının toplamının iki dik açıya eşit olduğunu kendi kendine bulmuştur. avukat olan ve matematikle çok ilgilenen babası, onun yunanca ve latince’yi iyi öğrenmeden matematiğe yönelmesini istemiyordu. bu nedenle bütün matematik kitaplarını saklayarak pascal’ın bu konu ile ilgilenmesini yasaklamıştır. pascal, çocukluğunda "geometri neyi inceler?" sorusunu babasına sormuş ve "doğru biçimde şekiller çizmeyi ve şekillerin kısımları arasındaki ilişkileri inceler" cevabını almıştır. pascal, bu cevaba dayanarak, gizli gizli geometri teoremleri kurmaya ve kanıtlamaya başlamıştır. sonunda babası, onun yeteneğini anlamış ve ona öklit’in (euclid) elementler’ini ve apollonius’un konikler’ini vermiştir.
dil derslerinden arta kalan zamanlarında babasının verdiği kitapları okuyan pascal, 16 yaşında konikler üzerine bir eser yazmıştır. bu eserin mükemmelliği karşısında descartes, eserin pascal gibi genç biri tarafından yazılmış olduğuna inanmakta güçlük çekmiştir.

pascal, 19 yaşında, aritmetik işlemlerini mekanik olarak yapan bir hesap makinesi icat etmiştir.

pascal yalnızca teorik bilimlerde değil, pratik ve deneysel bilimlerde de yetenekli ve özgün bir araştırmacıydı. 23 yaşında, toricelli’nin atmosfer basıncı ile ilgili çalışmasını incelemiş ve bir dağa çıkartılan barometredeki civa sütununun düştüğünü, yani yükseğe çıkıldıkça hava basıncının azaldığını göstermiştir. diş ağrısından uyuyamadığı bir gece rulet oyunu ve sikloid üzerine düşünmüş ve sikloid eğrisinin özelliklerini keşfetmiştir.

pascal, fermat ile yazışarak, olasılık teorisini kurmuş ve bir binom açılımında katsayıları vermiştir. pascal üçgeni’nin keşfi de ona aittir.

pascal, çok genç yaşlarda çok önemli çalışmaları tamamlamış ve matematiğin gelişimine çok önemli katkılar yapmıştır. pascal, 25 yaşına geldiğinde kendisini felsefe ve dine adamış, 39 yaşında da ölmüştür.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol