pasifikte kanat cirpan kelebegin amerikada kasirgaya yol acabilmesi seklinde aciklayabilecemiz teori. bence buna cengiz hanin bir siiri de ornek verilebilir.
bir civi kayboldugu icin bir nal kayboldu
bir nal kayboldugu icin bir at kayboldu
bir at kayboldugu icin bir atli kayboldu
bir atli kayboldugu icin bir haber kayboldu
bir haber kayboldugu icin bir savas kaybedildi
ve bir savas kaybedildigi icin bir krallik yokoldu
acaba cengiz han bilim adami miydi?
kaos teorisi
cin, hunlari surmeseydi attilanin babasi avrupaya gitmeyecekti, attilanin babasi avrupaya gitmesydi attila dogmayacakti, attila dogmasaydi avrupa hunlari guclenmeyecekti, avrupa hunlari guclenmesydi kavimler gocu olmayacakti, kavimler gocu olmasaydi roma imparatorlugu yikilmayacakti, roma imparatorlugu yikilmasa bugunki avrupa devletleri kurulmayacakti, bugunki avrupa devletleri kurulmasa birnci dunya savasi olmayacakti, birnci dunya savasi olmasa, buyuk buyuk dedem kitlik yuzunden sahil bolgesine gocmeyecekti, buyuk dedem kitlik yuzunden sahil bolgesine gocmese buyuk buyuk annemle tanismayacakti, onlar tanismasa uzatmaya gerek yok ben olmayacaktim.
(bkz: kelebek etkisi)
halamın pipisi olsaydı amcam olacaktı.
karmaşık sistemlerde yapılan ufak tefek oynamaların ilerdeki zamanda büyük değişikliklere yol açabileceğini savunan teori.
ayrıca bu teorem; yakın gelecekte olan şeylerin tahminin kolay, daha sonraki zamanlarda olacakların ise tahmininin zor olduğunu iddia eder.
ayrıca bu teorem; yakın gelecekte olan şeylerin tahminin kolay, daha sonraki zamanlarda olacakların ise tahmininin zor olduğunu iddia eder.
biri bana anlatsın
tarihsel ve toplumsal gelişmenin helezonik yapısından kaynaklanan makro nevrozların,zaman, uzay ve uzam bağlamında mikro sanrılara dönüşmesi neticesinde şekillenen zeofili durum triosudur. yanılsamanın yanısaması ve küllerinden yeniden doğma durumu. ya da ortadoğu.
kaos teorisi veya kaos kuramı, kargaşa kuramı, sayısal bilgisayarların ve onların çıktılarını çok kolay görülebilir hâle getiren ekranların ortaya çıkmasıyla gelişti ve son on yıl içinde popülerlik kazandı. ancak kaotik davranış gösteren sistemlerde kestirim yapmanın imkânsızlığı bu popüler görüntüyle birleşince, bilim adamları konuya oldukça kuşkucu bir gözle bakmaya başladılar. fakat son yıllarda kaos teorisinin ve onun bir uzantısı olan fraktal geometrinin, borsadan meteorolojiye, iletişimden tıbba, kimyadan mekaniğe kadar uzanan çok farklı dallarda önemli kullanım alanları bulması ile bu kuşkular giderek yok olmaktadır.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?