anti masonic party

wily blake
birlesik devletlerin ilk ucuncu partisidir. ikinci parti sistemi sayesinde 1828 yılında kurulmuştur.
dönemin major partileri olan demokratik parti(jackson’cılar), önce ulusal cumhuriyetci parti(adams’cılar) daha sonra whig parti’nin(anti-jackson’cılar) ardından önemli bir güç haline gelmiş, özellikle temsilciler meclisinde kendine ciddi sayılabilecek bir yer açabilmiştir.

new york kökenli bu grup william morgan olayından sonra ülkede artan mason karşıtı görüşleri ilk olarak anti masonik hareket çatısı altında toplamış daha sonra da partileşmiştir.

güç kazanmasının bir nedeni morgan olayının toplumda yarattığı tepki olsa da bir diğer önemli neden ulusal cumhuriyetçi parti’nin gizliden verdiği destektir. tahmin edilebileceği gibi bu desteğin nedeni de üst düzey bir mason olduğu bilinen abd başkanı andrew jackson’ın gücünü azaltmaktı.

özellikle partileşme döneminde diğer konularda da görüşler ileri sürmüş olsalar da partinin asıl derdi adından da anlaşılacağı gibi masonlardı. masonik örgütlenmenin toplumda adaletsizlik yarattığı, genelde toplumun üst tabakasından üyelere sahip olan masonların kurumların işleyişine dolaylı yoldan müdehale ettikleri, adaleti bile yönlendirdikleri hatta engellediklerini ileri sürerek bu tip oluşumlara karşı çıkıyor aynı zamanda dönemin jacksonyan demokrasi anlayışını da eleştiriyorlardı.

masonlara karşı olmak dışında pek ortak noktası bulunmayan insanların oluşturduğu zamanla iç anlaşmazlıkların çıktığı parti ilk hareket noktasından ileri gidememiş, bütünlüklü bir siyaset geliştiremeden kendi kendine çökmüştür.

partinin üst düzey üyelerinin çogunun eski masonlar olması da ayrıca trajikomik bir ayrıntıdır.
partinin başkan adayı olarak eski bir farmason olduğu bilinen william wirt’i göstermesi, daha sonra da wirt’in bir konuşmasında masonik örgütlenmeleri savunması da partiyi iyice ciddiyetten uzaklaştırmıştır.

dünya üzerinde yüzlerce siyasal görüş olmasına rağmen "anti masonik" gibi aptal bir parti ancak amerika’da kurulur desem de böyle bir partinin bulunması dahi birleşik devletler’in o dönemdeki toplum ve siyaseti açısından düşündürücüdür.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol