all quiet on the western front

su hayat bitsede gitsek
erich maria remarque in alman bir askerın gozunden 1.dunya savasını ve insanların nasıl yalanlar ile kandırıldıgını okuyabilecegız filmide cekilmis olan harika eseri bu eserı yuzunden almanya dan kacmak zorunda kalmıstır.adolf hitleri costurmus olacak ki yaktırdıgı kitapdır.edebiyat sanatının gercekcilik akımının en iyi eserleri arasındadır.ve savası cepheden anlatan ilk kitap olması ile bu ozelligi kazanmıs ve yazarın kendıside orduda bizzat bulunmustur.tavsiye olunur efendım.
galahad
2022 yapımı netflix filmi. Fakat netflix dediğim için kaçmayın, bu defa kötü olmamış. Sanırım netflix sadece dağıtımını üstlendiği için filmin kalitesi düşmemiş.

Film, daha önce de yazıldığı üzere kitaba dayanıyor. Alman askerlerin 1.dünya savaşında nasıl boş vaatlerle ve bir hiç uğruna ölmesine tanıklık ediyoruz. Savaşta 10 milyon küsür kişi hayatını kaybetti, sırf yüz metrelik bir sınırı savunabilmek için. Sonucunda ise hiçbir şey değişmedi. Ölenler öldüğüyle kaldı. Yani batı cephesinde gerçekten de yeni bir şey yok.

Şimdi filmim kendisi bölümlere ayrıldığında harika bir kaliteye sahip. Ancak bunları toplayıp bir araya getirdiğinizde, film sanki toplu tek bir parçaymış gibi duramıyor. Sanki kesit kesit kaliteli sahneleri birleştirip, bu filmi çıkartmışlar. Sahnelerin birbiriyle bağlantısı biraz hızlı mı oluyor desem, yoksa geçişleri tam olarak mantıklı, anlaşılır şekilde bağlayamamışlar mı desem bilmiyorum. Ortada bir sorun var, orası kesin. Film bittikten sonra da ulan bunda bir şey eksik ama ne eksik diyenler illaki olacaktır.

Bu sahne geçişlerinin oluşturduğu problemi daba iyi anlatabilmek için mesela 1917 filmini örnek verelim.
Film, açılış sahnesinden bitişine kadar sahne tek çekim gibi ilerliyor. Temponun düştüğü sahne sayısı bile o kadar az ki en düşük yerinde bile filmin bir bütün olduğunu unutmuyorsunuz. İzleyenler bilecektir, 1917 bu konuda çok ama çok başarılı. Baştan sona tek nefes akan bir film. Hem de süresi 2 saat olmasına rağmen. Sahne geçişleri mükemmel, sıradaki olaylar çok iyi ince işlenmiş ve doğru bağlanmış.

Türkçe çevirisiyle " batı cephesinde yeni bir şey yok " filmimizdeki eksiklik de budur. Film parça parça çok iyi, hatta bazı sahnelerinin 1917 filminden bile iyi olduğu söylenebilir ama genele bakınca aynı şeyi söylemek zor...
Benim görüşüm böyle ama film elbette kötü değil. Yine en kötü 8/10 veririm.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol