ahmedi

cicom
asıl ismi abuzeri ibrahim’dir .hayatının ilk yıllarını ve ilk öğretimini anadoluda tamamladıktan sonra öğrenim için mısır’a gitmiştir. öğrenimini bitirdiğinde, kütahya’ya geldi. önce süleyman şah’ın (germiyan beyi), daha sonra ise timur’un koruması altına girdi. amasya’da 1414 yılında vefaat etti.

ahmedî, dönemindeki şairleri büyük ölçüde etkilemiştir. eserleri dini konular veya temalar içermez. fars şiir formunu türkçe’ye uygulamaya çalışmıştır, fakat farsça mecazlar türkçe’ye tam olarak aktarılamadığı için şiirlerinde düzenli ve güçlü mısra yapıları bulunmamaktadır.genellikle yüksek zümreye (padişahlara) hitap etmiştir.
sarkilarbircigligasiginmaksasimdi
14.yüzyıl divan şairlerindendir.asıl adı taceddin ibrahim olan ahmedi,anadolu’da başladığı öğrenimine mısır’da devam etmiş,döndükten sonra kütahya’ya yerleşmiştir.germiyanoğlu beylerinden süleyman şah’ın hizmetine girmiştir.sonradan osmanlı şehzadesi emir süleyman tarafından korunmuş,ömrünün çoğunu bursa’da geçirmiştir.divan katibi olarak bulunduğu amasya’da ölen,16.yy şairlerinin birçoğu üzerinde etkileri görülen ahmedi’nin edebi zevkindeki üstünlük,ifadesindeki titizlik dikkati çeker.

iskendername ve cemşid ü hurşid , ahmedi’nin mesnevi türünde eserleridir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol