insanların toplu olarak bulundukları araç yada bina gibi kapalı alanlarda karşılaşabilecekleri öngörülen ve/veya önlenemez risklerden, güvenli şekilde uzaklaşabilmeleri için yapılan/dizayn edilen, kolaylaştırılmış çıkışlardır.
ülkemizde yangın merdivenini ahşap kullanarak yapan canlı türleri bulunmaktadır.
yeni olan tüm toplu taşıma araçlarında bulunurlar.
özel araçlarda ise arka cam acil çıkış olarak tasarlanmıştır. (diğer camlar darbelere mukavemet gösterecek ve mümkün mertebe patlamayacak şekilde dizayn edilmişlerken; arka cam daha kolay kırılabilir ve dışa doğru patlama eğilimli olarak üretilir )
bir toplu taşıma aracına binilirken ilk yapılacak iş, oturulan konuma göre acil çıkış kapısının yerini, yönünü öğrenmektir. duman, alev, buhar, ışıksızlık gibi pek çok olumsuzluk söz kosunu olabileceğinden; çıkışı el yordamı ve yön duygunuza güvenerek bulmak zorunda kalabilirsiniz.
işte bu yüzden çıkış kapısının yerini hatırlayan yolcuların, çıkış kapısını şans eseri bulup kurtulanlara göre istatistiki olarak belirgin bir üstünlüğü vardır. (bence bu gözleme yapılabilecek en büyük eleştiri; ölen yolcularla anket yapılma imkanının olmayışı ama konuyu dağıtmayalım şimdi)
sonuç olarak; hiç kimsenin kullanmak zorunda kalmak istemeyeceği çıkışlardır.
acil çıkış
acil durumlarda kullanılan yangın merdiveni veyahut onun gibi bir $eyler için kullanılan çıkı$ kapısı, emergency exit. ayrıca bir avea servisi. ayrıntılı bilgi için;
(bkz: 9898)
(bkz: 9898)
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?