absint (absinthe), çeşitli bitkilerin damıtılarak fermente edilmesiyle elde edilen yüksek alkol oranına sahip bir içkidir.
ana bileşenleri pelin bitkisi (artemisia absinthium) ve yeşil anasondur. bunun yanısıra üretildigi bölgenin geleneklerine göre çeşitli bitkilerin bu karışım içine girdikleri görülmektedir.
absinthe’in ortaya çıkışı için çeşitli teoriler olsa da, 1792 yılında fransız doktor pierre ordinaire tarafından ticari amaçlı üretildiği düşünülmektedir. bazılarına göre ise içki ilk önce isviçre’de ortaya çıkmıştır. ilk kez neuchatel’de mère henriod tarafından 1740’da yapıldığı hikâye edilmektedir. isviçre’nin bazı kantonlarında yerel olarak bu içki tüketilirken yukarıda bahsi geçen doktor pierre ordinaire’in dikkatini çekmiş ilk önceleri tıbbi etkisi için kullanılmaya başlamıştır. zaten asıl kabul gören hikâye budur. gerçekten de doktor pierre ordinaire, isviçreye böyle bir yolculuk yapmıştır. bilinen en eski üretim pontallier’de 1806 yılında yapılmıştır. bu nokta şirket çeşitli defalar yer değiştirmiş, çeşitli kişilere satılmıştır. bu şirketin esas tanınması fritz duval tarafından işletilmeye başlayınca olmuştur. bu dönemde halâ tıbbi amaçlı kullanımı devam etmekte ve yapılış tarzı gizli tutulmakta idi. şirket zaman içinde çok ciddi miktarlarda üretim yapabilir hale gelmiştir.
1840’larda fransa cezayir savaşları sırasında tıbbi amaçlı olarak yaygın şekilde kullanılmıştır. özellikle dizanteri ve bağırsak kurtlarına karşı etkin mücadelede kulanılmaktaydı. bu dönemde askerler bunun tıbbi etkisinin yanısıra içki olarak değerini gördüklerinden, savaş bitip eve döndüklerinde bu içkinin ünü yavaş yavaş duyulmaya başlamış ve çesitli barlarda (küçük fransız barları; bistro) müşterilere sunulmaya baslanmıştır.
1850’lerde napolyon döneminde bir anda moda hale gelmiştir. neredeyse binlerce farklı versiyonu ortaya cıkmış, toplam içki üretiminde ve tüketiminde lider hale gelmiştir.
bu dönemde absinthe bir likör olarak sunulmaktaydı. sonuç olarak herkesin kabul ettiği gerçek iii. napolyon dönemi absinthe’in altın çağı olarak bilinir. bu dönemde özellikle orta avrupa, fransa ve bir ölçüde yeni kıta amerika’da absinthe çılgınlığı yayılmıştır.
absinthe üretimi üç temel etapta gerçekleşmektedir. pelin bitkisi, yeşil anason maddeleri öncelikle saf alkol ile birleştirilir. belirli bir süre bekletilen karışım damıtılarak sıvı elde edilir. son etapta ise ısıtma yöntemi ile klorofil renklenme ortaya çıkmaktadır. pelin bitkisinde bulunan cok büyük miktarda bulunan thujyone maddesi aslen tıbbi amaçlı kullanılan bir maddedir. iyileştirici özellikteki bu maddenin yüksek dozları tehlikelidir. thujyone, bilindiği kadarı ile yüksek dozajlarda beyinde tetrahydrocannabinol ile aynı etkiyi yapmaktadır. bahsi geçen tetrahydrocannabinol maddesi marihuana içindeki aktif maddedir. sonuç olarak yüksek dozajı bu uyuşturucu madde ile aynı etkiyi yapmaktadır. zaten absinthe kelimesi, eski yunanca’da apsinthion, yani acı anlamına gelir. bu noktada böyle bir maddenin yuksek alkol oranı ile biraraya gelmesi içkinin asıl tehlikesini ortaya çıkartmaktadir. bu nokta da, ortaya sanrılar, halüsinasyonik görüntüler çıkmaktadır.
bugün özellikle çekoslovakya, polonya gibi ülkelerde üretimi devam etmekte olup, içimi neredeyse her ülke de farklı şekillerde karşımıza çıksa da, en çok kullanılan bohemya geleneğidir.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?