23 nisan ulusal egemenlik ve çocuk bayramı

0 /
independence
23 nisan 1920 buyuk millet meclisi’nin acilis gunudur. her 23 nisan gunu ulusal egemenlik ve cocuk bayrami’ni birlikte kutlariz.
egemenlik yonetme yetkisidir. ulusal egemenlik; yonetme yetkisinin ulusta olmasidir. osmanli imparatorlugu doneminde egemenlik padisahta idi. padisah ulkeyi diledigi gibi yonetirdi. imparatorlugun son yillarinda padisahlar rahatlarini dusunduler. yurt bakimsiz kaldi.

ulke sorunlari yuzustu birakildi. bu sirada birinci dunya savasi basladi. savas 4 yil surdu. bizimle birlikte olanlar savasta yenildi. savas kurallarina gore biz de yenilmis sayildik. yurdumuz ingilizler, fransizlar, yunanlilar, italyanlar tarafindan paylasildi. padisah ve yandaslari ulkenin paylastirilmasina ses cikarmadilar.


mustafa kemal pasa ulusal kurtulus savasi’ni baslatmak icin istanbul’dan samsun’a 19 mayis 1919 gunu geldi. samsun’dan amasya’ya, oradan erzurum’a ve sivas’a gitti. sivas ve erzurum’da kongreler topladi. mustafa kemal pasa egemenligin ulusta olduguna inaniyordu. bu inancla «ulusu yine ulusun gucu kurtaracaktir. tek bir egemenlik vardir, o da ulusal egemenliktir» diyordu. yurdun dort bir yanindan secilip gelen temsilciler - milletvekilleri - ankara’da 23 nisan 1920 gunu toplandilar.

ilk buyuk millet meclisi’nin toplandigi yapi ankara’da ulus alan’indan istasyona giden caddenin basindadir. bugun kurtulus savasi muzesi olan bu yapi tek katlidir. o yillar ulkemiz yokluk yoksulluk icindeydi. milletvekillerinin oturdugu siralar bir okuldan getirildi. meclis gaz lambasi ile aydinlaniyor, soba ile isiniyordu. top seslerinin ankara’da duyuldugu zamanlarda bile meclis duzenli toplandi.

ulusal kurtulus savasimizla ilgili butun kararlar bu mecliste alindi. mustafa kemal pasa’nin onderliginde ulusumuz dunyaya ulusal kurtulus savasi dersi verdi. ezilen uluslara kurtulus yolunu acti. bagimsizlik savasinin oncusu olan kurtulus savasimiz yeryuzunun oteki uluslarina ornek oldu.

23 nisan 1920 ilk buyuk millet meclisi’mizin toplandigi gundur. 23 nisan, ulusun yonetme yetkisini kullanmaya basladigi gundur. bu gun milli egemenlik bayrami’mizdir.

23 nisan dunyada kutlanan ilk cocuk bayramidir. ataturk’un turk cocuklarina armagan ettigi bu bayram senliklerine son yillarda yabanci uluslarin cocuklari da katilmaya baslamistir. ataturk cocuklara cok deger verir, gezilerinde okullara ugrar, ders dinler, sorular sorardi. «bugunun kucukleri yarinin buyukleridir.» diyen ataturk, yonetimin bayram suresince ogrencilere birakilmasi gelenegini baslatti. 23 nisan’da yonetim birimleri secimle gelen kurullar bir sure cocuklara birakilir. bu guzel gelenek her yil yinelenir. her 23 nisan’da yurdumuz bir bayram alani olur. cocuklar torenlerde konusmalar yaparlar, siirler okurlar. gece fener alaylari duzenlenir.

23 nisan ulusal egemenlik bayrami egemenligin ulusta oldugu dusuncesinin kabul edildigi gundur. cocuk bayramimizdir. yarinin buyukleri olan cocuklarin bayramidir.

http://www.memocal.com/bgvh/23nisan.asp
sak
cocuklarin 1-1,5 ay sure ile calisip ondan sonra yesil sahalara cikip grupca cesitli hareketler yaptigi gundur.
ataturk’un gelecek nesillere verdigi onemi gosteren bir gundur.
cmj
onemi anlami cok buyuk bir bayram olsa da her sene durumu sklemeyen ve anlamaya calismayan binlerce ogrencinin sahalari doldurarak toren bitene kadar mudure ve yaptigi konusmalara kufur ettigi gundur.
eflatun kar
gökyüzüne merdiven koysam çıksam sevgiden
bulutlarla oynasam güneşe dokunmadan
yağmur olsam toprağa düşsem
çocuk olsam yeniden



mitili
dun sabah annecigim
operek, dedi: uyan
bugun senin bayramin

kalk, kalk bak suslendi her yan.
baktim her taraf suslu,
sokaklar dolu insan.

dedim: anne bu neden
dedi: 23 nisan.

temel bayrammi$, inan
kutlu olsun karde$im
geldi 23 nisan.
mitili
bu gelen bizim bayram
yukseldi bak unumuz.
23 nisan bizim
en $erefli gunumuz!

al bayragi acalim,
gel gidelim torene.
bin te$ekkur, bizlere
bugunleri verene...

bizim icin harcanan
bo$a gitmez bu emek,
cunku her turk cocugu
23 nisan demek...
redcrow
çoğu zaman işgenceye çevrilen çocuk bayramı.
kendi bayramında okuyacağı şiiri kaybeden bir çocuk olarak öğretmeninden uzunca bir süre dayak yiyen birisi olarak söylüyorum bunu.istisnalar kaideyi bozmaz ama kimini hepten bozar.
bayram gösterilerine ailenizle katılıyor ve bayramı okuldan bağımsız şekilde kutluyorsanız gayet neşeli geçen, lakin okula gidiyor ve bu gunun organizasyonunda şahsen görev alıyorsanız zehire dönüşebilen bayram..günler öncesinden robot gibi hazırlarlar sizi bayrama.işin bayram kısmı es geçilir ve yapay bir havaya bürünür her şey.araçlar amacın önündedir.her olayda olduğu gibi prosedüre uygun davranmak zorunda olan eğitmenler yüzünden bayram çocukluktan çıkar ve rutin bir gösteriye dönüşür.motivasyon ve çoşkudan uzak bu hazırlık, ayakta beklenen koca bir günün ardından sona erer.şimdi nasıl hazırlanılıyor bilmiyorum ama eskiden böyleydi.ben çocuksam ve bu bayram benimse istediğim ağaca çıkar istediğim camı kırarım abicim kimse de bana karışamaz.biz yandık yeni nesiller yanmasın bari. çıkarın çocukların boynuna zorla taktığınız tasmalarıda istedikleri yere tırmansın bebeler.onlara tarif etmeyin bayramı nasıl kutlayacaklarını, bayramın ne olduğunu anlatın yeter, gerisini onlar halleder zaten.
son olarak; sen 23 nisan milli egemenlik ve cocuk bayraminda şiir kaybettim diye beni döven adi karı.tokat attıkça şıngırdayan bileziklerinin sesi hala daha kulağımda bilesin.sana ve senin gibilere olan nefretim hiç bitmeyecek.söz olsun.
bir sonraki yazımda 19 mayıs kutlamalarında kuleden düştüğüm için beden eğitimi öğretmenimden nasıl aduket yedim onu anlatıcam sizlere..
chamomile
mustafa kemal atatürk tarafından dünyadaki tüm çocuklara armağan olarak sunulan dünyanın ilk çocuk bayramıdır. aynı zamanda türkiye cumhuriyeti’nin ulusal egemenlik bayramıdır.
0 /

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol