domuz eti

0 /
mekanajandasi
bir türlü ısınamadığım et türü. babadan, anneden, toplumdan görme müslümanım. beynimi kullanabildiğim için de yaklaşık 1500 yıllık kurallarla hayatımı yönetmiyorum. ki avrupa yüz yıllardır yiyor bunu, bir sorun göremedim kendilerinde. dolayısıyla manasız dini kuralları bir kenarda tutarak, iki kere nurnberg'de, bir kere prag'da bir kere de paris'de denedim. yok olmuyor ağa. tadını sevemiyorum.
criminalwhiterabbit
damakta ekşimsi bir tat bırakıyor. aç kalmadığınız sürece tercih etmezsiniz. he ben nerde yedim restorantta çalışırken mutfakta o an sosis vardı attım ağzıma iki çiğnemeden sonra bir garip bu ne bozulmuş mu dedim domuz sosisi dediler hee oldu o zaman dedim. pişman değilim tatmış oldum ama dediğim gibi çok merak edilecek bişi değil.
galahad
abi bir hayvan bu kadar mı şanssız olur ? hayvan niyetiyle yaratılıyorsun tam dünyaya gelmişsin pat bir yerden haber geliyor, sen hayvanlıktan çıkartıldın; haramsın.
hmmmmmtmmcnm
Buna wowwowwowwoww haram diye yaklaşan zihniyeti anlamıyorum. Ben hiç yemedim ama domuz etinden bahseden hiçbir arkadaşıma vallah haram demedim. En fazla damak tadıma uygun değil deyip geçmek en doğrusu, en nazigi gibime geliyor.
herkonudafikrimvar
sağlıksız olduğu iddiasıyla yasaklanan ettir. madem sağlıksız neden hristiyan dünyası müslüman'lardan daha uzun yaşıyor diye de sordurur.
bir diğer iddia ise 'kendi bokunu yiyen hayvan' olması iddiasıdır. madem öyle, kendi bacısını siken keçi'nin etini niye yiyorsunuz diye sormak gerekebilir.
Yasaklanmasının asıl nedeni ise şudur ; Keçi,Koyun ticaretiyle uğraşan Kureyş kabilesinin, çok daha hızlı ürüyen, daha ucuz olan, hristiyan tüccarların piyasaya girdiği domuz ticaretinin piyasaya hakim olmasını engellemek istenmesidir.
john maynard keynes
türkiye’de tüketenlerin büyük kısmının özenti olduğunu düşünyorum. tadı öyle muazzam değil bir kere, dünyada bu kadar çok tüketilmesinin sebebi ise çok ucuz olmasıdır. türkiye’de ise dana etinin 3 katı kadar pahalıdır ve lezzet olarak da üstün değildir. ha dersiniz ki damak tadıdır adam beğeniyordur, eyvallah. fakat çok büyük kısmının yaratmak istediği imaj "ben farklıyım, süperim, şahaneyimdir".
artemis
dünya üzerinde eti insan etine en yakın olduğu söylenmektedir ayrıca çok lezzetli olduğu da yiyenlerin hem fikir olduğu konudur.
mehmet volkan balbay
bir çok müslümanın savunma alanında ki en büyük problemi; ikinci adımı düşünmeden ya da gelecek tepkileri hesap etmeden savunma mekanizmalarını çalıştırmalarıdır.

domuz eti ya da diğer kur’anî haramlar da "sebep" ya da "mantık" aramak (örneğin, domuz dişisini kıskanmaz, etinde tenya var vs..) tek kelimeyle acziyettir.

müslüman, islam’a bağlanmış olan; mü’min ise allah’a ve vahyine koşulsuz iman etmiş olan kişidir. allah’ın "haram" dediklerinde mantık aramak ya da bu haramlara çeşitli sebepler bulmaya çalışmak doğru değildir. şayet allah varsa ve biz onun bu varlığını hissediyorsak; emirlerini sorgulamak ve bu emirlere bizi tatmin edecek sebepler aramak doğru değildir.

müslüman, domuz eti pis olduğu için değil! domuz etini allah "yeme" dediği için yemez!

"allah neden yeme demiş?"

müslümanın böyle bir derdi ve sorusu yoktur! allah’ın neyi, neden haram ettiğinin sorgulamak ya da ona sebepler bulmak zorunda değildir. şayet allah varsa ve ben onun varlığını hissediyorsam... sorun yoktur!

küçük bir örnek vererek noktalayalım:

farzedelim "domuz eti neden haram?" diyen birine, doğru ve net bir cevap olan "allah haram ettiği için!" demediniz de, allah’ın kur’an-ı kerim’de size bildirmediği sebepleri sıralamaya başladınız. mesela dediniz ki: "domuz eti pistir, içinde tenya ve trişin var!" karşınızdaki kişi çok rahatlıkla şunu söyleyecektir: "kardeşim, teknoloji gelişti; günümüzde domuz etinden yapılan jambonlar tertemiz; sağlık bakanlığından da onaylı!"

şimdi ne olacak? önümüzde iki yol var:

1. muhattabın söylediği bu "doğru" sözü, kur’an-ı kerim’de hangi anlamda kullanıldığını bilmediğimiz ve sırf kendi yüklediğimiz bir anlamı savunma adına, bilimsel bir veriyi yalanlayacak ya da reddedeceğiz.

2. muhattaba "haklısın" deyip, verdiği bilgiye dayanarak "o halde domuz etinin haramlığı iptal olmuş!" diyeceğiz.

her halukarda, yanlış bir yola girmiş olacağız!

not: kur’an-ı kerim’de domuz eti ile alakalı enam suresi 145. ayette "ricsun" yani "murdar-pis" kavramı geçmektedir ancak kavram-terim üç farklı anlama da gelebilmektedir:


"rics" tabiî, aklî, şer’î ve hem tabiî, hem aklî, hem şer’î olmak üzere dört çeşittir. mesela meyte, hem tabiî, hem aklî ve şer’î olarak tüm yönleriyle rics’tir. içki ve kumar aklî ve şer’î olarak ricstir. kâfirler ise şer’î yönden rics’tirler. aynı zamanda rics, kokusu pis olan, ters anlamına geldiği gibi, kötü olan, azab manalarıyla da kullanılır. ricsin bir başka kullanıldığı yer de "baîrun ruccüsun şiddetli böğüren deve" ve gök gürültüsünün şiddetinin anlatıldığı "gamamun râcisun" cümlelerinde olduğu gibi sesin şiddetini ifade için kullanılan yerlerdir

kaynak: rağıp el-isfahanî, el-müfredat fi garibul-kur’ân, s. 274)
mmkurabiye
dinle alakası olmayıp da sevilememe olabilitesi olan et çeşidi.
(katolik ortodoks falan olup domuz eti yemeyen bir sürü tanıdığım var.)
aello
pirzola, sosis, bacon vs olur. en güzeli bacondır. harika ötesi muhteşem bir şeydir. ayrıca az pişmiş domuz eti beyin solucanlarına yol açar. ondan iyi piştiğine emin olmadan hiçbir domuz eti yenmemelidir.
el menzile beynel menzileteyn
yanlış hatırlamıyorsam tübitak’a ait raporlardan birinde, cazibesinin: "yilda bir iki veya uc kez dogum yapar ve her dogumda 15-20 yavru verir.cam haric herseyi yiyebiliyor..%50’ye yakin yag elde ediliyor" cümleleriyle anlatılan et..

devamı daha vahim..

"turkiye’deki domuz ciftliklerinde yillik 3 milyon kg. domuz eti uretiliyor.bu rakam kirmizi et uretiminin yaklasik yarisi kadar..uretilen etler otellere, yemek fabrikalarina, marketlere "kiyma" seklinde satiliyor"

böyle bir rapor ortalıkta dolaşırken helal sertifikası talebinde bulunan müslümanlar irticaci olarak yaftalanabiliyor..işin daha garip kısmı ise aynı mahiyetteki koşer sertifikasının uygulanıyor olması..

bonus:#674253
independence
hayatimizin pek cok evresinde bilmeksizin dahi olsa tukettigimiz et turu.$arkuterilerden, ozellikle zengin muhitlerdeki $arkuterilerden aldiginiz salam, sosis, jambon turu besin maddelerinin pek cogunun icerisinde domuz eti varmi$ duyduguma gore.yani kimse "haram o eww ben asla yemem" demesin, yedirmi$lerdir illaki.
0 /

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol