yeni zelanda

ithilquessir
yeni zelanda her yere o kadar uzaktir ki, dunya uzerinde insanlarin yerlestigi en son yerlerden birisidir. ulkenin pek cok bolgesinin, gunumuzun jet caginda bile bu kadar izole olmasi tum dunyayi ve hatta hemen yakinindaki avustralya’lilari bile saskina cevirir. sonuc olarak bazi yeni zelandalilarin hayatinda atalarinin on dokuzuncu yuzyilda (genellikle buyuk britanya’dan) gelmesinden bu yana onemli bir degisiklik olmamistir. mesela ciftciler koyunlarini hâlâ kopeklerle guder ve koylerde calisan postacilar yollari uzerindeki herkesi isimleriyle tanir. elbette yenilikler ve moda sayesinde bu basmakaliplardan pek cogu degismis ve el degmemis kirsal hayat artik yalnizca tatil koylerinde bulunan romantik bir hikaye olarak kalmistir. simdilerde yeni zelanda’yi ziyaret edenler gelisimin hem olumlu hem de olumsuz yanlarini gorur cunku daha az yenilik ama daha cok konfor bulur.

yirmi bes yil oncesine gore daha zayif olsa da koy havasini hâlâ hissedebilirsiniz. anadolu’da gorebileceginiz misafirperverlik ve sicak ilginin benzerini yeni zelanda’da bulursunuz. bu icten ilgi ve alaka yeni zelanda’yi bu kadar cekici kilar ve bu yuzden bazi yazarlar onun icin “kalan son utopya” demistir ama yeni zelanda’nin uzakligi cok sayida turist cekmesine maalesef halen engel olmaktadir.

neyse ki yeni zelanda’nin olaganustu dogal guzellikleri gibi bir kozu vardir. yanardaglar, buzullar, fiyortlar ve essiz nehirler olmasa da hicbir ziyaretci hayal kirikligina ugramaz. sivri ve engebeli yukseltileri goz alici yapan ozellik pek cogunun volkanik faaliyetlerle yakin zamanlarda degisiklige ugramasi ve gelecekte de degisecek olmasidir.

nufusu dort milyondan kucuk olan bu ulkeye 1999/2000 doneminde bir bucuk milyon turist gelmistir ve 2005 itibariyla bu sayinin ikiye katlamasi beklenmektedir. turizme yapilan guclu yatirimlar sonucunda luks otellerden kamp yerlerine, halkla iliskiler burolarindan muzelere, kayak merkezlerinden bungy-jumping merkezlerine cesitli tesislerin hem sayisi artmis hem de kalitesi yukselmistir. elbette, turizme bu kadar dayanan her ulke gibi yeni zelanda da kalabalik ve asiri gelismislik yuzunden bir gun “bozulmus” kabul edilecektir ancak o gun henuz cok uzaktadir. modern toplumun baskilarinin yeni zelanda’nin tabiati ve ruhu uzerindeki zayif etkisi, yirmi birinci yuzyilin ilk yillarinda giden bir ziyaretciyi sasirtir ve mutlu eder.

(bkz: http://www.dilokulubul.com/ulkeler/yzelanda/)
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol