confessions

kafkaesk

- Yazar -

  1. toplam entry 1
  2. takipçi 1
  3. puan 45412

orhan pamuk

kafkaesk
türk edebiyatının en önemli bir kaç isminden biri. robert koleji mezunu olan yazar amerika’da yazarlık eğitimi de almıştır. evli ve romanlarına da konu ettiği rüya adında bir kızı vardır.
cevdet bey ve oğlulları adlı klasik çağ romanı tarzındaki eseriyle gündeme bomba gibi düşmüş, ödüller almış, fethi naci gibi eleştirmenlerce türk edebiyatının en önemli eserlerinden birine imzasını atmıştır. ardından yazdığı sessiz ev ise onun modern romana yavaş yavaş geçişini simgeler. üçüncü romanı beyaz kale biri avrupayı temsilen italyan, diğeri doğuyu temsil eden türk olmak üzere iki ana karakter üzerine kuruludur. romanın sonunda karakterler birbirinin yerine geçerek doğu ve batı kültürünün iç içe geçmişliğini simgeler. ve roman orhan pamuk’un bir anda batı dillerine çevrilmesini sağlamıştır. dördüncü romanı kara kitap ise onu bir anda türk edebiyatının en çok tartışılan yazarı yapar. kara kitap hala üzerinde en çok tartışılan kitaptır. son derece karmaşık, bir o kadar da yenilikçi yönüyle dikkat çeken roman türkiye’de satış rekorları kırmıştır.
beşinci romanı yeni hayat ondan daha çok satılmış ancak daha az okunmuş bir romandır. çünkü roman son derece karmaşıktır. lirik, şiirsel bir dile sahip olması çabuk okunmasını sağlar ancak roman bittiğinde ne anladığınızı anlatamazsınız. oysa su gibi okunur...bir çırpıda...
benim adım kırmızı onun romancılığının zirvesi kabul edilir. konusunu minyatur sanatından alan eser pamuk’un tüm romanlarında olduğu gibi yine doğu batı sorunsalı üzerine kuruludur.
son romanı kar onun diğer romanlarına nazaran daha hafif, daha basit ve maalesef daha az edebidir. orhan pamuk’un yetkinliği bir kaç bölümde görülmekle birlikte romanın geneli zayıftır.
hemen hemen tüm romanları türkiye ve avrupa’da ödüller almış, bütün önemli uluslararası ödülleri toplamıştır. son olarak da nobel edebiyat ödülünü kazanmıştır.
şu anda amerika’da columbia üniversitesinde ders vermekte ve yeni romanı masumiyet müzesi üstünde çalışmaktadır.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol