türkiye'de kadın cinayetleri

sitivreyvaugin
türkiyede kadınlar niçin öldürülüyor?

- töre : çeşitli doğu bölgelerinde kadın nüfüsu üzerinde kanserden daha öldürücü nitelik taşıdığı herkes tarafından biliniyor
- kıskançlık : kadın erkek ilişkilerinde çoğu zaman erkeğin eşini, sevgilisini öldüresi ile vuku olan olayları türkiye belirli periyodik aralıklarla 3. sayfa haberlerinden öğreniyor
- taciz, tecavüz : bu yine kadın erkek ilişkilerinin, sağlıksız ve dengesiz olduğu ülkelerde rahatça yapılabilen bir eylem ki canım ülkemizde tamamen pozitif düşünceler ile yola çıkmış bir kadın tecavüz edildikten sonra öldürülebiliyor, yani bir kadının canının değeri ile ilgili değer yargıları burada ortaya çıkıyor
- şiddet : aile içi şiddet ya da aslen kadına şiddet. bu tarz eylemler yine kadın erkek arasında yapılıyor medeni ülkemizde ama eylemin uygulayıcısı yine erkekler, yani burada da erkeğin kadına bakış açısı yada ortaya çıkıyor
- cinnet : sanırım üst üste gelen ekonomik krizler tarafından istatistiksel anlamda sayıları artan cinayetler bu tür cinayetler ama türkiyede yine genel anlamda erkeklerin bu konuda kadınlara oranla üstünlüğü görülebiliyor.


şimdi genel anlamda bir özet geçersek ve açık konuşursak; töre cinayetleri, kıskançlık krizleri, taciz ve tecavüz vakaları gibi durumlarda altta yatan bir cinsellik kavramı var ve türkiye gibi cinselliğin tabu olduğu, namusun öldürücü yeteneklerinin sergilendiği, kıskançlık krizi sonucu eşini hatta partnerini öldürme cesaretini gösteren insanların olduğu bir ülkede genç kız cinayetleri yoktur, kadın cinayetleri vardır dersek çokta yanılmayız.

şiddet ve cinnet ise bu durumlardan farklı sebeplerden ortaya çıkan olaylar olabilmekte.

yani kadınların öldürülme sebepleri arasında "erkeğini" hiçe saymak olabiliyor, tecavüze uğramaları olabiliyor, "erkeğini" aldatmak olabiliyor ve neredeyse bunların hepsini kapsayan :"töre" olabiliyor.

kadınlar türkiye’de, korunmaya muhtaç, erkeğinin dediğini yapan, bazı bölgelerde eğitim hakkı elinden alınan ve erkeği istediği zaman öldürülebilen bir kavram/nesne haline geliyor ve bu azalarak biteceğe benzemiyor.

isyankarmuhabir
siz ne derseniz deyin adına, ister töre, ister kıskançlık, ister cinnet. bütün bunların altında yatan gerçek neden gelişememişlikltir kanımca. gelişme derken okumakla falan olmaz bu, fikri evrim sürecinin bir sonucudur gelişmek. bizim gibi toplumlarında daha yolun çok başında olduğumuzu kabul etmemiz gerekir. avrupa da da kadınlar cadı diye yakılıyordu evet kabul ediyorum ama 19.yy yılın başlarında. birileri çıkıpta ama müslümanlık kadınları diri diri gömülmekten kurtardı diyecektir illaki, demesinler hiç müslümanlık kadınları diri diri gömülmketen kurtardı ve pamuklara sarıp sarmaladı sanki,sırf erkekler nefsine hakim olamıyor, nefisleri kabarıyor diye saçının bir telini bile görünmesini günah saydı kadınlara, cehennemde dinmeyen acılar sebebi saydı. hatta kadın kocasının sözünü dinlemezse iz bırakmadan dövülerek ’’ikna’’ edilmesini onayladı. atalarımızda aldıkları bu dersle ’’kadının karnından sıpayı sırtından sopayı ihmal etmemek gerek’’ diye özlü sözler söylediler. bizlerde aldığımız bu derslerle kadınlarımızı öldürmekte hiç sakınca görmedik. hafifletici sebepler de var zaten, boşanmak aklımıza gelmez, öldürmek hem daha kolay hem de daha havalı, adımız yürür.
son söz:
fizyolojik ve biyolojik evrimin neresindeyiz toplum olarak bilemiyorum ama fikri evrimde daha mağramızdan çıkıp iki adım anca atmış durumdayız.
independence
her gun istisnasiz bir $ekilde cogalan cinayetler. ustelik "kendisine yakla$masina mahkeme karari ile yasak getirilen" kadin dahi kocasi tarafindan oldurulebiliyor. tipki bugun oldugu gibi.

kadin polis ankara’da yine kendisi gibi polis olan kocasi tarafindan vurularak olduruldu. kadin polis kocasinin kendisine yakla$mamasi icin mahkemeden karar da cikartmi$ti ama olmadi.

teror sadece dagda bayirda ya$anmiyor, bir zamanlar birbirlerini seven a$ik olan insanlarin arasinda dahi $iddetli bir teror ya$aniyor turkiye’de. tek fark bu terore asker mudahale edemiyor.
soluk benizli zenci
ataerkil yapının bokunu çıkarmamızdan mütevellit, başta kadın olan erkek annelerinin, kadın kıskançlığı mı dersiniz tersine oedipus kompleksi mi dersiniz artık ne derseniz o sebeple eve gelen yeni kadının yanında olmamasının ya da kıskanmasının da fişeklediğini düşündüğüm ilkel durum.
independence
hukumetin elinde sanki tek bir sorun varmi$casina tutulmu$lar bir cozum sureci davasina, ba$larini cevirip diger sorunlari gormeye mecalleri kalmami$. oysa kurt sorunu ve teror yaninda daha nice sorunlar var bu ulkede ve en vahimlerinden biri de kadin cinayetleri.

son bir haftayi orneklendirelim.

mersinde özgecan aslan isimli gencecik bir universite ogrencisi minibuste tek kalinca $oforun taciz ve tecavuz eylemi ile kar$i kar$iya kalir. kendini korumaya cali$irken $ofor once gencecik kizi bicaklar, ardindan ba$ina levye ile vurarak oldurur, tirnaklarinin arasinda dns izi kalmasin diye ellerini bileklerilnden keser, $ah damarina bir kac kez bicak sokar ve en sonunda da babasi ve bir arkada$i ile birlikte bir nehrin kenarina cesedi atarak cesedi benzin dokerek yakarlar.

uskudar’da dun bir $izofreni hastasi karakola giderek e$inin kayboldugunu bildirir. karde$inin karakola gittigini ogrenen agabeyi karakola gelir ve karde$inin $izofreni hastasi oldugunu, kimi zamanlar boyle ihbarlarda bulundugunu ancak durumun aslinda gercek olmayabilecegini soyler, karde$ini alir evine getirir. ardindan banyoda kan izleri gorur ve karde$ini yeniden karakola goturur. polisler $izofreni hastasi ile sohbet ederek sonuca ula$maya cali$irlar ve $izofreni hastasi karisini oldurdugunu ardindan da banyoda parcalara ayirarak bir cop konteynerinin icine attigini itiraf eder. polisler kadinin parcalarini cop konteynerinde bulurlar.

bu iki ornek son bir haftada ya$anan ve basina yansimi$ olan olaylar. bir de bizim bilemediklerimiz var elbette.

peki nedir bu cinayetlerin sebebi?

1- kadina cinsel obje gozu ile bakip kar$ilik alamayinca inirlenip cinayet i$lemek.

2- kiskanclik.

3- tore cnayetleri.

4- planlanmi$ cinayetler.

5- planlanmami$ e$ zamanli geli$en olaylar sonucunda gercekle$en cinayetler.

cozum?

egitim. istisnasiz ve kesin cozum egitim.

belki kisa sureli bir surec olmayacak bu, belki verilecek olan egitim sonucunda ulkenin en azindan bu anlamda rahata kavu$tugunu bizler goremeyecegiz ama cocuklarimiz en azindan bir ihtimal guvenlik icerisinde olacaklar gelecek senelerde.

bir ulkede bu kadar cok kadin cinayeti ya$aniyorsa, o ulke avrupa birligine girecegiz hayallerine kapilmamali. avrupa birligi seni bunyesine dahil etsin de sapiklarini kendi topraklarina mi alsinlar, dertsiz ba$larina dert acsinlar. senin ulkende cinsel aclik devam ettigi surece, kadina baki$ acisi "mini etek giymi$" ve & veya "dekolte giymi$" $eklinde surdugu surece hicbir kadin gunun hicbir saatinde ve ulkenin hicbir yerinde guvende degil. ya$i kac olursa olsun hedef haline gelebiliyorlar. bu $iddetten mini etekli de etkileniyor, ba$i kapali olan da etkileniyor, kucucuk bir cocuk da etkileniyor, koskocaman ihtiyar bir teyze de etkileniyor.

hukumet cozum surecinden ba$ini azicik kaldirip ba$ka $eylere yogunla$sa gorecek etrafinda nelerin oldugunu ama yok, tek vazifeleri cumhurba$kanindan kendilerine miras kalan cozum sureci i$te.
independence
katile soruyorlar;

neden karınızı öldürdünüz?

cevaplarin %90 i su sekilde;

boşanmak istedi, gururuma yediremedim.

"boşanmak istedi"

asil mesele bu yani, bir kadin bir erkekten boşanmak isteyemez, buna hakkı yok çünkü adamın gururu kırılır.

siz hic boşanmak istedi diye katledilen bir erkek duydunuz mu? duyamazsiniz. çünkü kadın daha naiftir, daha narindir, eli silah tutmaz, erkeğe şiddet uygulayamaz. er kişi ise fiziğinin vermiş olduğu avantajla, öte yandan toplumun da dedikodu kazanında kaynatılacağı endişesi ile bir saniyede bir kadının canını rahatlıkla alabilir. çünkü erkek gurur sahibidir ve kadın boşanırsa o erkeğin gururu kırılır.

kendinden çok daha güçsüz birisinin silahla canını alırken gururur kırılmaz ama mesela. öyle durumlarda gurur devreye girmez.

gururunuza sıçayım sizin.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol