"irak siyasetinin son dönemde en çok tartışılan isimlerinden biri olan sünni cumhurbaşkanı yardımcısı tarık haşimi, 1942de başkent bağdatta doğdu. meşhedan aşiretine mensup olan haşimi, 1959 ile 1962 yılları arasında askeri akademide eğitim gördü.
mustansıriyye üniversitesinden 1969 yılında ekonomi dalında lisans diploması alan haşimi, aynı alandaki yüksek lisans eğitimini 1978de tamamladı.
33 yaşındayken ordudan ayrılan haşimi, 1979–1981 yılları arasında londra merkezli deniz taşıma şirketi united arap shipping company bünyesinde irak sorumlusu sıfatıyla görev yaptı.
1960ta kurulan ve 1970lerden itibaren faaliyetlerine britanyada devam eden irak islam partisi’nin planlama komitesi ve şura konseyi üyesi oldu. saddam hüseyin liderliğindeki irakın 1990da kuveyti işgal etmesinin ardından ülkesine döndü.
irak baas partisine hiçbir zaman katılmayan haşiminin adı, 20 mart 2003te başlayan abd işgalinin ülkede oluşturduğu yeni yapı içerisinde yeniden gündeme geldi. saddam sonrası eski hakim pozisyonunu tamamen kaybeden sünni kesimin temsilcilerinden biri olarak ön plana çıktı.
federalizme karşı
ilke olarak federalizme karşı olan ve ülkeyi böleceğini düşünen tarık haşimi, 2005 yılında kabul edilen irak anayasasına, ülkeye federal yönetim şeklini getirdiği için destek vermedi.
petrol kaynaklarının nüfus yoğunluğuna göre dağılımını talep etmesinin yanında ordu ve polis birimlerinde sünnilere daha çok yer verilmesi gerektiğini savundu.
irak islam partisi, 2005te düzenlenen genel seçimin ardından parlamentodaki en geniş sünni bloğun temsilcisi haline geldi.
haşimi, 2006 yılında irak cumhurbaşkanı yardımcısı olarak atandı ve 2009da görevini daha sağlıklı yürütebilmek adına irak islam partisinden istifa etti.
abd ile ilişkileri daima belirli bir mesafe içinde seyreden iraklı siyasetçi, abdnin irakı 2003 yılında işgalinin ardından washingtonın askeri varlığına da karşı çıktı.
ülkedeki şiddet olaylarından abdyi sorumlu tutan haşimi, nisan 2006da gerçekleşen iki ayrı saldırıda kız ve erkek kardeşini kaybetti.
sünni politikacı, irakın şii başbakanı nuri maliki ile 2006 yılından bu yana, mezhep farklılıklarının da getirdiği derin siyasi fikir çatışmaları yaşadı. maliki hükümeti, haşimi tarafından etnik gerilimi artırmak, yolsuzluklara imza atmak ve mezhepçilik yapmakla suçlandı.
tutuklama kararı
haşimi, abd askerlerinin 2011 sonunda iraktan çekilmesinin akabinde ülkede şiiler ile sünniler arasındaki tırmanan mezhepsel gerilimin sembol olaylarından birinin baş aktörü haline geldi.
söz konusu olay, haşiminin 19 aralık 2011 tarihinde ülkenin kuzeyindeki erbil’e hareket etmek üzere gittiği bağdat havaalanında gözaltına alınmak istenmesiyle patlak verdi.
gözaltı girişimi, haşiminin korumalarına bazı hükümet yetkililerini öldürmeleri için para verdiği suçlamasına dayandırılıyordu.
cumhurbaşkanı celal talabaninin devreye girmesiyle haşimi, kuzey irak bölgesel yönetimine sığındı. haşiminin yanında bulunan üç koruma ise gözaltına alındı. ardından haşimi hakkında tutuklama kararı çıkarılması, ülkedeki siyasi krizi doruğa ulaştırdı.
bağdattaki mahkemenin bağımsız olmadığını vurgulayan haşimi, bu gerekçeyle hakim önüne çıkmayı reddetti ve gıyabında yargılanmaya başladı. 9 eylül 2012de sonuçlanan mahkemede hakkında idam kararı verildi. bunun üzerine haşimi kararı tanımadığını belirtti ve türkiyede kalmaya devam edeceğini söyledi.
haşiminin de üyesi olduğu irakiye bloku ise nuri malikinin ülkede iktidarı tekeline aldığı iddiasıyla irak parlamentosunu boykot etti. blok daha sonra parlamentonun oturumlarına yeniden katılma kararı aldı.
kırmızı bülten
uzun bir süre irakın kuzeyindeki kürt yönetiminin himayesinde kalan haşimi, nisan 2012 başlarında önce katara, oradan suudi arabistana gittikten sonra, son olarak türkiyeye geldi.
mayıs 2012de ise uluslararası polis teşkilatı (interpol), haşiminin yakalanması için kırmızı bülten yayımladı. interpol, internet sitesinde yer alan açıklamada, haşiminin iraktaki terör saldırılarını finanse etmek ve bunlara yardımcı olmak şüphesiyle yakalanması için bu kararı aldığını duyurdu. açıklamada, haşimi hakkında kırmızı bülten yayımlama talebinin iraklı yetkililerden geldiği belirtildi.
türkiye başbakanı recep tayyip erdoğan, kırmızı bülten yayımladığı sırada türkiyede bulunan haşimiye destek vererek, sünni politikacının tedavi amacıyla türkiye’de bulunduğunu belirtti. başbakan yardımcısı bekir bozdağ da, ankaranın, hükümetin ‘destek verdiği birini iade etmeyeceğini’ söyledi."
•http://www.aljazeera.com.tr/portre/portre-tarik-el-hasimi
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?