atacamadesert su bakımından fakir bir bölge olsa da, tarihin erken zamanlarından beri burada yerleşimler olmuştur. atacameño, aymara, chinchorro, diaguita gibi kavimler buralarda yaşamışlardır. dünyadaki en eski mumya kültürü chinchorrolara aittir. bunların 7000 yıldan daha eski bebek mumyaları mevcuttur.
daha sonraları bölge, inka krallığının egemenliğine girmiştir. 1526 yılında diego de almagro çöldeki copiapó şehri yakınlarına gelen ilk ispanyoldur. inkaların yıkılmasından sonra bölge ispanyol egemenliğine geçmiştir. güney amerika devletlerinin bağımsızlık çabalarının sonucunda, atacamada bolivyaya bırakılmıştır ve bölge bir süre bu ülkenin sınırları içinde kalmıştır.
1832 yılında copiapó yakınlarında gümüş bulununca, şili onyıllar boyunca dünyanın en büyük gümüş üreticisi olmuştur.
çöldeki geniş nitrat rezervlerinin ele geçirilmesi için, ingilizlerin teşviği ile şili, peru ve bolivya ile 1879-1884 yılları arasında bir savaşa girişmiştir. bu savaşın neticesinde şili, topraklarını kuzeyde oldukça genişletir.
o günden sonra atacama bölgesi şilinin kuzey eyaleti olmuştur. bundan sonra denize ulaşımı engellenen bolivya ile şili, bugün bile halen bu konuda gerginlik yaşamaktadır.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?