sıcak havalarda kapının önüne bir tas su koymak

0 /
independence
az once clear conscience’in entrysini okurken gordum ben bu cumleyi, cok da mantikli geldi.

sozde hepimiz bir $ekilde hayvan severiz. kopeklere yapilan insanlik di$i eylemlerin kar$isindayiz, yunus baliklarinin, balinalarin, hatta kopekbaliklarinin vah$ice katledilmesine derinden uzuluyoruz ama elimizden ne gelirki bla bla bla.

kimse bizden okyanuslardaki balinalari kurtarmamizi beklemiyor ve kimse timsahlarin sirf derileri yuzunden avlanmalarinin onune gecmemizi de beklemiyor. biz bunlara ancak yazilarimiz ile, belki de sagda solda yaptigimiz&yapacagimiz konu$malar ile engel olabilmek adina bir adim atabiliriz.

oysa yapabilecegimiz cok daha somut $eyler var.

havalar a$iri sicak, sokak hayvanlarinin ne beslenebilecek ne de su bulabilecek ihtimalleri yok. belki copluklerden bulduklari bir $eylerle karinlarini doyurabilirler evet ama su bulamazlar, zira su cope atilmaz. net bilmemekle birlikte her gun pek cok sokak hayvaninin susuzluk sebebi ile yoktan yere can verdiklerini du$unuyorum, oysa bu olumlerin en azindan bir kisminin onune gecmek bizim elimizde.

insanoglu bu sicakta havuza girememekten, denize gidememekten yakinirken, 250ml su bir canlinin hayatini kurtarabilir buyuk rahatlikla.

clear conscience de demi$ ya, sadece bir tas su biraksak kapimizin onune ne kaybederiz? cok mu zahmet olur? koskocaman bir sitede ya$iyorum ama bu entryi yazana kadar o sitenin guvenlik bolumune gidip 10 litre dolusu suyu birakip geri donebilirdim ki o kadar zaman dahilinde bu entry bitmezdi bile.

peki neden yapmiyoruz ki bunu?

aklimiza gelmedi.

peki, artik geldi. artik olmasi gerekeni biliyorsun.

her gun kapinin onune biraz su, belki de biraz ekmek parcasi. o resimlerinde ya da videolarinda onca $evkat gosterdigin minik bir kedinin hayatini kurtarmak sana huzur vermez mi? ya da yavru bir kopegin susuzluktan kuruyan dilini ferahlatmak biraz olsun rahatlatmaz mi seni de?

yapalim haydi.
rumuz pilis tiray egen
ayıptır söylemesi beşiktaş’ın göbeğinde olmasına rağmen binamızın önünde koca bir kap su var. üzerine lütfen dökmeyin yazılı. cidden kimse dökmüyo. önünden günde en az 2000 insan geçiyo ama kimse bi tepik atıp kabı devirmiyo. bilinçlenmek güzeldir.
benduruyorumsebagitti
kavurucu yaz sıcaklarında, her gün, entry girilsin girilmesin sol frame’in en tepesinde durmasını rica ettiğim başlıktır.

şişli belediyesi de bu konuda bir kampanya başlatmış, talep edenler için su kpları verilecekmiş. kap bizden, su sizden diyorlar.

şu sahte dindarlaşma, muhafazakârlaşma günlerinin zirvelerinde mideleri ve cepleriyle birlikte, kalpleri de dolar mı bazılarının? yaradılanı severiz yaradandan ötürü diyen yunus’u alet edip, oy devşirmek midir maharet sadece
yaratılandan? biraz da kaldırımlarda, parkelerde, atölyelerde, kurumlarda; eylemlerde görelim bu gençleri.

itiraf ediyorum, köpeklerle pek aram olmamasına rağmen, birkaç gün önce küçükköy(gop)’den gazi mahallesi’ne kadar bizi takip eden köpeğin başını okşadım, konuştum onunla. 1,5 lt’ye yakın su içti hayvancağiz. şarküteriden aldığımız kemikleri dahi yemeyip eve kadar peşimizi bırakmadı.

goshenit
apartman ya da site sakini gereksiz ruh taşıyan cevriye teyzelerin karşı olduğu eylem. karşı olmalarında ki gerekçe de kapı önlerinin kirlenmesi, koku oluşması ya da çıkardıkları sesler.

ulan be insan benzeri yaratık, bir kap su... susuzluktan yanan bir candan bok püsür sebepler yüzünden mahrum edilir mi?

herkes yapmalı bunu!
clear conscience
biz her akşam yemeğimizden artanları bir poşete biriktirip,tembellik etmeden aşağı çöpümüzün yanına bırakıyoruz.bir plastik yoğurt kabına suyumuzu koyuyoruz.ha birileri alıp atabiliyor ama rumuz pilis tiray egen gibi bir yazı yapıştırmak akıllıca olacak.

ps.hiç gocunmadan topluyorum atılacak yemekleri düğünlerde,restoranlarda.söylüyorum insanlara onlar da yardım ediyor.

hadi yapalım.

edit:ne duyarlı,ne tatlı bir jedi’ımız var bizim ya.
serhadlu
balkonumda kuşlar için, köyde yaptığım yemlik ve suluk bulunmakta.. her gün binlerce serçelerin güvercinlerin geldiğini görüyorum.her gün suuyu tazeliyorum... ve bu olay bu kadar sıcak havalarda benim yüreğimi serinletmekte...
herkesin böyle bişey yapmasını okadar isterim ki..

küçük şeyler gibi kimisine göre ama küçük şeyler olmadan büyümez hiç bir şey.. herkes bu konuya bizim kadar duyarlı olur inşallah...
vesselam..
immortal09
bazı belediyeler bazı illerde bu uygulama çok güzel şekilde uygulanıyor. muğlada ve istanbulda şişli belediyesinin buna yönelik çalışmalarını gördüm. yapılması gerekiyor.
benduruyorumsebagitti
sözde kalmayıp, pratiğe geçmesi; bilgiçlerle ve sanal ortamla sınırlı kalmayıp eşe dosta duyurulması umulur. hayvancıkların hatrına mevsim normallerine döner belki havalar.
clear conscience
otomatik hayvan suluğu varmış.keşke belediyeler rağbet gösterse.

http://www.manisahabergazetesi.com.tr/index.php?option=com_content&view=article&catid=35:haberler&id=6424:manset
benduruyorumsebagitti
ramazan ayı ile birlikte artmasını umduğumuz uygulamadır.

her ne kadar insan kalitemiz çok yüksek olmasa, eğitim ve kültür seviyemiz de ondan aşağı kalmasa da...

muhafazakârlaşmanın, bireysellikten çıkıp, adeta yeni osmanlıcılık hezeyanıyla pazarlanmaya çalışıldığı bu günlerde, atalarının sokaktaki hayvanlar için yiyecek ve su sağlamak üzere vakıflar kurduğunu, cami duvarlarına kuşlar için sanat eseri yuvalar yaptığını da hatırlarlar belki.

şu hesaplaşma, rövanş alma hırsından bir kurtulabilirlerse...
independence
dun gece saat 03:00 sularinda sitenin onunde ne kadar ba$ibo$ hayvan varsa, sitenin guvenligini de kafaya alarak sitenin havuzunun bulundugu bolume goturdum, catlayana kadar su ictiler. havuzun suyu zaten 7/24 devridaimli oldugu icin kimsenin bundan bir $ikayeti de soz konusu olamaz, olursa da cok sikime. hem ramazan ramazan yuzmesinler, gunah.

edit: siteden kimse okuyorsa bu yaziyi bilsin ki o da hic sikimde degil. sen kavurucu sicaklarda havuzun icinde osurarak gotunden kabarciklar cikartirken o hayvan orada susuzluktan ölüyorsa, bil ki o hayvan o esnada senin osuruk dolu kabarciklarindan daha onemlidir benim icin.
independence
yeniden zamani gelen kampanya.

henuz cok gerekli degil belki ama en fazla 1 ay sonraya kadar bu durum yapilmasi gereken bir hal alacak. $imdiden aklimizda bulunsun diye hatirlatma entrysi girmek istedim.

zira 1 ay icerisinde sokaklarin, hatta golgelik yerlerin bile sicaktan kavrulacagini du$unuyorum. biz bir bakkala gidip su alabiliriz ama sokak hayvanlari bunu yapamayacaklar. unutmamak gerek, onlar biz olmazsak ya$ayamazlar. onlarin hayatlari bizlerin ellerinde.
independence
tam da zamanidir bunun. meteoroloji soyledi, 5/10 derece daha artacakmi$ sicakliklar. sokak hayvanlari bu sicaklardan bizlerden cok daha fazla etkileniyor, unutmamak lazim.

1 tas su, belki biraz da ekmek.

tum gereken bu.
0 /

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol