seçim barajı

independence
turkiye’de demokrasinin bir turlu rayina oturamamasinin en buyuk etkenlerinden biridir.

her secim donemi onlara parti kimi kitleleri temsil adina secime girer ancak meclise giren parti sayisi maksimum 5 ya da 6 olur. ulkenin cok buyuk orani kendi meclisinde temsil edilemez, zira partiler ne kendilerini tanitabilir ne de siyasi portfoylerini halka sunabilir. bir partinin kendini yeterli oranda tanitabilmesi icin gereken para trilyonlarla ifade edilmektedir ki bu devletten yardim almayan herhangi bir olu$um icin cok da olasilik dahilinde degildir. parti kendini tanitacak, hem de oyle bir tanitacak ki %10 barajini a$abilecek kadar oya sahip olacak, cok zor cok.

bu sebeple de secim baraji turkiye demokrasisinin zenginle$ebilmesi adina atilacak adimlarin onune engel koyan en buyuk aractir.
terso
zattiri züttürü partilerinin meclise girmelerini engelleyen olgudur...demokrasi çığırtkanlarının işine gelmez tabii ki..
ankakusu
ülkemizde yüzde 10 olan meclise girebilme kriteridir. istikrar için vs. savunuculari vardir bu yüzde 10’un. fakat günümüzde partilerin birbirine benzemesinin ve daha rahat fikirlerini belirtememesinin sebebidir bu baraj. ama kisa vaadede tamamiyle kaldirmanin dogru olmayacagi kanaatindeyim. bir sonraki seçimlerde barajin yüzde 7’ye veya 5’e çekilmesi simdilik yeterlidir.
oktuys
seçime katılan siyasi partilerin ancak belirlenen sınırı aştıklarında meclise girebileceklerini anlatan uygulama. ülkemizde, bugün için yüzde on olarak belirlenmiş durumda. demokrasi ayıbı olan bu uygulama, hem siyasi yollardan derdini anlatmaya çalışan kesime büyük bir engel ki bu da tepkiyi terörist kanala yönlendirebilir hem de günümüzü örnek verirsek, ülke seçmeninin yarısı kadar bir kısmının dışlanabilmesine neden olur.
bıçak sırtı iki ilkenin çekiştiği alandır aynı zamanda: yönetimde istikrar ve temsilde adalet. günümüzde, yukarıda belirttiğim oranla, bu ilkelerden yönetimde istikrar tercih edilmiş gözükmekte. bunun sonucu olarak, yıllardır yönetimde istikrarlı ama bir halt yiyemeyen adları değişik, işleri birbirinin aynısı partiler tarafından yönetiliyoruz.
bir örnekle bu bahsi kapatmam gerekirse, okulda hocayla yaşanılan bir olay sanırım barajın günlük hayata nasıl yansıdığını somut olarak anlatmaya yeterlidir: bir hocamız, sürekli çocuklar siz seçtiniz bu adamları, analarınız babalarınız seçti, suçu kendinizde arayın, ben seçmedim çünkü derdi ama sınıfta ona aynı şekilde biz de seçmedik hocam derdi. ya yaaa, işte böyle.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol