robert altman

deccal
‘m-a-s-h / cephede eğlence’, ‘nashville’, ‘gosford park’ ve ‘the player’ gibi önemli yapımların yönetmeni robert altman, los angeles’te 81 yaşında öldü. yönetmenin ölüm nedeni açıklanmadı.
altman, oscar için 5 kez aday gösterilmesine karşın heykelciği alamamış, akademi de bu yıl kendisine yaşamboyu başarı oscarı vermişti. altman’ın hollywood hakkındaki fikirleri ve sert eleştirileri yapımcılar tarafından şüpheyle karşılanıyordu. robert altman 1995 yılında kalp nakli geçirmişti.

altman’ın filmleri arasında ‘mccabe and mrs miller’ adlı bir western, ‘the gingerbread man’ ve ‘cookie’s fortune’, ‘quintet’ ve ‘popeye’ın (temel reis) film uyarlaması bulunuyor. robin williams’ın da oynadığı bu yapım -popeye- eleştirmenler tarafından beğenilmeyince, altman bir süre filme ara vermişti.

çok sayıda kısa filme de imza atan robert altman’ın yıldızı 90’larda yeniden parladı. 1992 yılında çektiği ‘the player / oyuncu’ adlı filmle cannes’da en iyi yönetmen ödülü’nü aldı. ünlü yönetmenin diğer filmleri arasında ‘nashville’, ‘short cuts’, ‘prêt-à-porter’, ‘kansas city’, ‘dr. t and the women’, ‘the company / kumpanya’ bulunuyor.

2006 yılında amerikan film akademisi’nin onur ödülü’ne layık görülen altman, yaşayan en önemli yönetmenler arasında gösteriliyordu.

altman’ın bitirdiği son film ‘a prairie home companion’ bu yıl başında vizyona girmişti. altman’ın son yapımı, londra’da sahnelenmesi düşünülen arthur miller’in ‘resurrection blues’ adlı oyunuydu.

savaş uçağindan yönetmen sandalyesine
altman 20 şubat 1925’te kansas city’de doğdu, ikinci dünya savaşı sırasında savaş pilotluğu yaptıktan sonra, university of missouri’de mühendislik tahsili gördü.
altman daha sonda kansas city’de yerel film sektöründe bir süre çalıştıktan sonra, 1957’de ‘the delinquents’ ile film çekmeye başladı. başlarda televizyon ve reklam için çalışan altman, ‘bonanza’ ve ‘alfred hitchcock presents’ dizilerinin bazı bölümlerini de çekti.

robert altman, alfred hitchcock, martin scorsese, clarence brown ve king vidor ile birlikte 5 kez oscar adayı olup da heykelciği kazanamayan yönetmenler arasında yer alıyor.

-alıntıdır-

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol