defalarca sinemaya ve tiyatroya aktarılmış olan ünlü kara-ütopya romanı fahrenheit 451 ile ünlü olan amerika’lı bilimkurgu, fantezi ve korku yazarı. something wicked this way comes, fahrenheit 451 gibi romanları ile tanınsa da bradbury çağımızın en üretken yazarlarından birisidir; 50’nin üzerinde antalojide öyküleri yayınlanmış, 20’den fazla tiyatro oyunu, onlarca çocuk edebiyatı, kurgu-dışı hikaye ve t.v. senaryosu kaleme almış olan yazar, 400’ün üzerinde kısa roman ve kısa öykünün kapağına adını yazmıştır.
raymond douglas bradbury, 22 ağustos 1920 tarihinde, waukegan, illinois, a.b.d.’de dünyaya geldi. isveç göçmeni bir anne ve telefon hatları çekerek geçimini sağlayan bir babanın oğlu olan bradbury, gençlik yıllarının çoğunu waukegan’da bulunan carnegie kütüphanesi’nde geçirdi.
kütüphaneleri çok seven yazar, her gün saatlerini orada geçirirken, bir yandan da ileriki yıllarda yazacağı romanların temellerini atıyordu. 1934 yılında, henüz 13 yaşındayken, ailesinin los angeles’a taşınması nedeniyle waukegan’dan kopan bradbury, los angeles lisesi’ne kayıt oldu ve 1938 yılında bu okulu başarıyla bitirdi. çok iyi bir öğrenci olmasına rağmen üniversiteye kayıt olmayan bradbury, bunun yerine gazete satmayı tercih etti.
beni kütüphane yetiştirdi. kolej ya da üniversite gibi kavramlara inanmıyorum. kütüphaneleri seviyorum çünkü çoğu öğrenci üniversiteleri karşılayacak maddi olanaklara sahip değil. liseden mezun olduğumda depresyonun kenarındaydım ve hiç param yoktu; ben de 10 yıl boyunca haftanın 3 günü kütüphaneye giderek kendimi geliştirdim.
flash gordon ve buck rogers gibi erken dönem bilimkurgu kahramanlarından büyük oranda etkilenen bradbury, 1938 yılından itibaren yazdığı öyküleri fanzinlere satarak para kazanmaya başlamıştı. los angeles bilimkurgu cemiyeti’ne katılan yazar, robert a. heinlein, fredric brown ve jack williamson gibi ustalarda orada tanıştı.
1938 yılında imagination! adlı fan dergisinde hollerbochen’s dilemma adını taşıyan ilk öyküsünü yayınlamayı başaran bradbury, 1939 yılında ise futuria fantasia adını taşına bir dergiyi yayınlamaya başladı. sadece 4 sayı çıkan ve her biri 100’er kopya olarak hazırlanan futuria fantasia kısa ömürlü olduysa da, yazarın önünü açması açısından faydası tartışılmazdı.
bradbury 1941 yılında pendulum adlı kısa hikayesini super science stories dergisine 15 dolar karşılığında satmayı başardı; bu yazarın edebi yeteneği sayesinde kazandığı ilk paraydı.iki yıl içerisinde tam zamanlı bir yazarak olarak çalışmaya başlayıp bütün diğer işlerini bırakan bradbury, 1947 yılında ise kısa hikayelerin toplamından oluşan ilk romanı olan dark carnival’ı piyacasa çıkarttı.
400’ün üzerinde kısa hikaye ve novella yazan, 50’nin üzerinde antoloji kitabında öyküleri yayınlanan, 20’den fazla tiyatro oyunu, onlarca çocuk edebiyatı, kurgu-dışı hikaye ve t.v. senaryosu kaleme almış olan bradbury, çağımızın en üretken yazarlarından birisidir. hayranları tarafından bir bilimkurgu yazarı olarak tanımlansa da bu tanımlamaya katılmayan bradbury,bu konuda şu açıklamayı yapmıştır;
öncelikle, ben bilimkurgu yazmıyorum. yazdığım tek bilimkurgu kitabı var; o da fahrenheit 451. çünkü o kitap gerçeğe dayanılarak yazıldı. bilimkurgu gerçeğin tasviridir, fantazi ise değildir. fahrenheit 451 dışında bilimkurgu alanında verdiğim eser yoktur.
1947 yılında marguerite mcclure ile evlenen bradbury, bu evlilikten 4 kız çocuğu sahibi oldu. halen los angelas’da yaşayan yazar, hikayelerini kaleme almaya devam etmektedir. onlarca eseri çizgiroman, tv dizisi ve sinema filmi olarak uyarlanmış olan yazarın üzerine bir de belgesel çalışması yapılmıştır; ray bradbury; story of a writer.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?