periyodik cetvel, bilinen tum elementleri belirli bir duzene gore iceren ve incelemeyi kolaylastiran bir sistemdir. ilk olarak 1867 yilinda j.a.r newlands, elementleri artan atom kutlelerine gore siralamis ve bir elementin, kendisini izleyen sekizinci elemente benzer ozellikler gosterdigini ifade eden "oktavlar yasasi"ni ortaya koymustu.
daha sonra 1869 yilinda dmitri mendeleev, benzer ozellikler tasiyan elementleri arka arkaya dizdiginde, atom kutlesine dayanan bir tablo elde etmis ve o zamanlar bilinmeyen bazi elementlerin (skandiyum, galyum ve germanyum gibi) varligini, hatta ozelliklerini tahmin edebilmisti.
lothar meyer isimli arastirmaci da, 1886 yilinda, mendeleevden bagimsiz olarak, atom kutlelerine gore bir periyodik tablo olusturmus ve "valans" kavramini ortaya atmisti.
gunumuzde kullandigimiz tablo, yeni elementlerin de yerlestirilebilmesine olanak taniyan mendeleevin periyodik tablosudur. ancak ilk halinden farkli olarak, elementler atom kutlesine degil, atom numarasina gore duzenlenmistir. buna gore periyodik tabloda, soldan saga ve yukaridan asagiya dogru atom numarasi artar. siklikla, buna paralel olarak bagil atom kutlesi de artis gosterir. tablodaki yatay siralar "periyot" olarak adlandirilir. bir elementin periyot numarasi, o elementin sahip oldugu elektronlarin bulundugu en yuksek enerji seviyesini gosterir.
kaynak:http://www.tubitak.gov.tr
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?