türkiye’ de üretimine yeni başlanılan pepino peru menşeyli olup, g.amerika’ nın diğer ülkelerinde de yetişmektedir. patlıcangiller familyasından olan bu ürünün üretimi doğal ekolojisinde çok yıllık üretim şansına sahip olduğu halde , ekonomik anlamda bir üretim olduğunda tek yıllık üretim şekli tercih edilmektedir.
fide ile üretilip, meyvelerin belli bir büyüklüğe ulaşıncaya kadar bol su verilir. olgunlaşma döneminde su verme azaltılır. bol güneş ve temiz havayı sever. kapalı ortamlarda bitki büyür ancak meyve vermez. güneşe bakan açık balkonlarda 7-10 numaralı saksılarda yetişip meyve verebilir. pepino meyvelerinin büyüklükleri çeşitlerine ve uygulanan kültürel işlemlere göre farklılık göstermektedir.
örneğin: meyve seyretmesinin yapılmadığı koşullarda meyve ağırlığı 40-50 grama kadar düşerken salkımda tek meyve bırakılan uygulamalarda 1300 gr kadar çıkabilmektedir. ancak pazara sunulan meyve büyüklüğü 250-500 gr olmalıdır. kaliteli meyve ve ekonomik bir üretim için 1 salkımda 2 veya 3 meyve olmalıdır. meyve seyretmesi meyveler ceviz büyüklüğüne ulaşınca yapılır. bir fidede 3 ana gövde bırakır, diğer yan dallar ve meyveler fazla büyümeden periyodik olarak budanır. böylece daha fazla ışıklama ile meyve tutumu sayısında artışlar sağlanır.
(bkz: http://www.verita.com.tr/pepino.asp)
pepino
gün itibariyle samsunda ilk defa üretimi gerçekleştirilen pepino meyvesinin hasadı yapıldı.
saksıda da yetiştirilebilen bir tür kavun
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?