pavlonya

alchoburn
dünyanın en hızlı büyüyen ağacı, vikipedi’den alıntılarsak;

pavlonya bir ağaç türüdür.çin kavağı olarakta bilinir.yılda yaklaşık 5-6 metre uzaması ve yetiştirmesinin diger agaç türlerine gore daha zahmetsiz olması ile bilinir. ayrıca kısa vadede yüksek getirisi olan bir agaçtır.

özellikleri;

* kökleri, toprağın derinliklerine uzandığından erozyonu önlüyor, depremin etkilerini azaltabiliyor.
* geniş yaprakları sebebiyle güzel bir görünüm oluşturuyor, yağmura gönderilen dâvetiye olarak kuraklığı önlüyor ve de et ve süt üretimi amacıyla beslenen büyük ve küçük baş hayvanlar için önemli bir besin maddesi olarak değerlendiriliyor.
* yetişkin hâle geldikten sonra güçlü bir ağaç olduğu için şiddetli rüzgâr ve kasırgaların hızının kesilmesini sağlıyor. irmak taşkınlarında ve tusunami felâketlerinde tabiî baraj görevi yapıyor.
* şemsiye gibi geniş yaprakları ile bol oksijen ürettiğinden, temiz ve sağlıklı bir çevre oluşturarak ekolojik denge sağlıyor. kışın dökülen yapraklar, meyve ve sebze ekimi yapılan topraklarda gübre olarak kullanılabiliyor.
* çiçeklerinden bal elde ediliyor, ilâç sanayinde kullanılıyor. görünüm ve râyiha olarak iç açıcı bir atmosfer meydana getiriyor.
* insanların yeşil tabiat özlemini karşılıyor. fazlaca emek ve zahmet istemediğinden insanları, yeşil bir çevre oluşturmaya özendiriyor.
* aynı mekânda ekili bulunan meyve ağaçlarına ve sebzelere hiçbir zarar vermiyor. hattâ, pavlonya ekili alanlarda; buğday, mısır ekimi yapılması tavsiye ediliyor. pamuk, çay, patates, kavun, karpuz, kabak ve domates ile fasulye ekilebiliyor.
* geniş yapraklarına rağmen güneş ışınlarını sızdırma oranı; söğüt ağacına göre % 11, akasyaya göre % 27 ve kavak ağacına göre % 37 daha yüksektir. aynı zamanda, güneş ışınlarını olumsuz etkilerinden arındıran süzgeç görevi yapıyor. güneş ışınlarını biyolojik kütlelere yararlı hâle getiriyor.
* boyu 5 yılda 20 metreye ulaşıyor, gövde çapı yarım metreyi geçiyor.

3 çeşidi bulunup bir kısmı akdenizde bir kısmı egede bir kısmı da daha yüksek rakımlı bölgelerde yetişir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol