osiris

death in babylon
eski misir dini ve mitolojisindeki asal tanri. aslin­da doganin etkin ve yaratici guclerini temsil eder. misir halki­nin gozunde cok tanrili inanclara uygun daha basit bir anlatim ve tanitima gereksinme oldugu icin osiris "gunes tanrisi" ola­rak nitelenmistir. nil nehri ile ozdes sayilmistir.
faten
osiris - misir kultunde, en onemli tanrilardan biri. olulerin tanrisi, olumsuz yasam icin dirilis tanrisi, kural koyucu, koruyucu, olulerin yargici. gokyuzunde, orion takimyildizinin onu simgeledigi dusunulurdu.
angelus
geb ve nut’un oğlu yeraltı dünyasının hakimi, ölümsüz yaşam için diriliş tanrısı, kural koyucu, koruyucu; ölülerin yargıcı lahitinin bulunduğu yer abidos’ta kültünün oluştuğu yerdir. osiris, nut ve geb’in ilk çocuğuydu. set, nephthys ve isis’in kardeşiydi, aynı zamanda isis’in kocasıydı. horus, isis’ten oğluydu. bir hikâyeye göre nephthys, isis gibi davranarak ve osiris’i baştan çıkarmış ve anubis’i doğurmuştur.

osiris başta erkeklerin dünyasının kural koyucusu olmuş ve ra gökyüzüne kural koymak için dünyayı bıraktığında kardeşi set, osiris’i öldürdü. isis’in sihri sayesinde tekrar yaşama döndü. ilk ölen yaşayan canlı olduğu için sonraları ölülerin lordu oldu. oğlu horus, onun ölümünün öcünü aldı. set’i yendi ve onu batı mısır’ın çölüne (sahra) gönderdi.

tüm mısır tarihi boyunca dualar ve büyüler osiris’e yöneltilmişti, onu kutsayarak kendisinin kural koyduğu öbür dünyaya girmesi umulmuştu, özellikle orta krallık döneminde popularitesi arttı. 18. sülale döneminde mısır’da en çok tapılan tanrı olmuştu. osiris’in popularitesi, mısır tarihinin en son evrelerine kadar sürdü.

ederleziavela
mısır kültünde, en önemli tanrılardan biri. tanrıça isis’in hem kocası, hem kardeşi. horus’un da babası. gökyüzünde, orion takımyıldızının onu simgelediği düşünülürdü.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol