orhan gencebay

ankakusu
konuk oldugu siyaset meydani programinda kucuk yasta gordugu aleti buyuklerine aldirmak istemis fakat enstrumanin adini bilmedigi icin baglama yerine mandolin aldirtmis oldugunu anlatmistir. ve o gun bugundur dogu ve bati muzigini birlestirici hamleler yapmistir.
ayrica genis muzik bilgisi, mutevaziligi ile gonlumde kurmus oldugu tahti civiylede cakip saglamlastirmistir.
kendisi arabesk muzik yaptigini kabul etmemektedir. ki aslinda arabesk adinda bir muzik turu yoktur.
trt kurumumuzun ona bir cok kez haksizlik ettigi kanaati bende olusmustur. oyle ki sarkilari 364 gun yasak olup, calinmadigi halde sadece yilbasi geceleri calinmistir.
neden sahneye cikmadiniz sorusuna, ki ciksa bellkide su an en varlikli sanatci olmustu, ben daha cok isin mutfagini seviyorum demistir. muzik yapmak beste yapmak daha zevkliymis kendisi icin. ben halkima muzik vermek istiyorum bir seyler uretmek istiyorum demistir.
ona ilk orhan baba denmesi onun kucuk yaslarina denk gelmekteymis. soyle ki mahalledeki cocuklar kavga ederlerken orhan gencebay kuvvetli ve guclu oldugu icin onu one surerlermis.
ki anlasilan orhan gencebay o olaylar yuzunden bir cok kez dayak atmis ve anladigim kadariylada bir o kadar dayak yemistir.
gelecek albumunde anadolu rock tarzi bozlak calismasi oldugunu belirtmistir. simdiden merak ettim bu neymis diye.

onu rakamlarla anlatmak gerekirse:
- yasal olarak 65 milyon album satisi yapmistir. ki bu satis sayisi dunya capinda bir rakammis.(korsanla ne kadar olur varin onu siz dusunun ki o zaman en az 150 milyona ulasacagimiz buyuk olasiliktir)
- bu sanatcimizin 1000 civari bestesi varmis. bunun 400 tanesini kendi yorumlamis. bu 1000 bestenin 600 tanesi seslendirilmistir.
- kendisi hakkinda tam 20 adet kitap yazilmis.
- 9 universite kendisine fahri doktoralik unvanini vermistir.
- batsin bu dunya kaseti bugune kadar 10 milyon adet satmistir.

bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol