optik papilla ödemi

independence
yüksek tansiyonu ya da beyin tümörü olan kişilerde görülebilen optik papilla ödemi gözdeki optik diskin şişmesi anlamına gelir. optik papilla ödemi ya da kısaca papil ödem (göz dibi ödemi diye de bilinir), görme algısında rol oynayan bütün sinir liflerinin bir araya gelip, beyindeki görme merkezine varmak için gözden çıktıkları yer olan optik disklerdeki sıvı birikimi anlamına gelir.

söz konusu durum bir hastalık değil, bir bulgudur ve bedendeki kan damarları ile dolaşımın göstergelerinden biridir. ödem, yüksek tansiyonunun varlığını ve yüksek tansiyonun damarları ve dolaşımı etkilediğini gösterir. alttaki neden tedaviyle ortadan kalktığında, ödem de yok olur.

nedenleri
optik papilla ödeminin en yaygın nedeni beyindeki birincil ya da ikincil tümörlerdir (yani, beyin dokusunun tümörü ya da başka organlardan beyne yayılmış olan metastazlar). öteki olası nedenler yüksek tansiyon, beyin içindeki kanamaya bağlı kafa içi basıncı artması, göz çukurundaki tümörler ve ağtabaka toplardamarında pıhtı oluşumudur. ağtabaka toplardamarı, kafadaki en büyük toplardamarlardandır.

belirtiler
optik papilla ödemi, genellikle göz dibinin oftalmoskop (ağtabaka ve üzerindeki yapıların görülmesini sağlar) ile muayenesi sırasında ortaya çıkar. başlangıç döneminde, şişme hafif olduğundan diskin kenarları net biçimde görülemez, onun yerine hafif bulanık bir görünüm izlenir. ayrıca kıvrılıp genişlemiş toplardamarlar, kanama alanları ve şişme nedeniyle gölgeli alanlar görülebilir. ciddi vakalarda görmede bulanıklaşma olur. tehlikesi, ödeme yol açan nedenin tedavisiz bırakılması durumunda ilerleyen görme yitimine neden olmasıdır.

tedavi
optik papilla ödemi tek başına bir hastalık değildir, yani başka hastalıklara eşlik eden bir bulgudur. bu nedenle optik papilla ödeminin kendisi tedavi edilmez. ancak bu belirtiye yol açan hastalık tedavi edildiğinde ödem de geçer.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol