ülkelerin çeşitli protestlarını göstermek için olimpiyatlara katılmayı boykot etmesi oyunları özellikle soğuk savaş döneminde oldukça etkilemiştir. boykotların oyunların gücüne en büyük etkisi ise 1980 ve 1984de peşpeşe yapılan moskova ve los angelesdeki oyunlarda görülmüştür. 1979 yılında sovyetler birliğinin afganistanı işgal etmesini protesto eden ve abdnin başını çektiği 64 ülke moskovayı protesto etti. oyunlara sadece 80 takım katıldı.
dört sene sonra bu defa abdde yapılan olimpiyatları doğu bloku ülkeleri boykot etti. sscb.nin önderliğinde aralarında doğu almanya ve kübanın bulunduğu 13 ülke olimpiyatalara katılmadı.
ancak olimpiyatlar tarihinde ilk boykot 1956 yılında hollanda, ispanya ve isviçre tarafından macaristandaki ihtilali protesto için yapıldı. bunun yanında kamboçya, mısır, irak ve lübnan, süvevş bunalımı (savaşı) olarak da bilinen arap-israil savaşının protesto için bu olimpiyatlara katılmadı.
1968 ve 1972de pek çok afrikalı ülke yeni zelanda, zimbabwe (rodezya) ve güney afrikanın olimpiyatlara katılması engellenmesi nedeniyle iocnin karar almasını istemiş ve boykotla tehdit emmişlerdir. son olarak 1976 montreal olimpiyatlarına yeni zelanda rugby takımının ırkçı yönetimi nedeniyle sportif ambargo uygulanan güney afrika cumhuriyetinde bir turnuvaya katıldıktan sonra olimpiyatlara kabul edilmesini protesto etmek için bu oyunlara katılmamıştır. 22 ülke oyunları boykoy etmiştir.
1988de kuzey kore seuldeki (güney kore) oyunlara katılmadı. bu oyunlara küba, etiyopya ve nikaraguada katılmadı
olimpiyatlarda boykot
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?