muazzez ilmiye çığ

bufi
100 yaşını devirmiş 16 tane kitabı olan ünlü sümerolog ve arkeolog.allah daha da uzun ömür versin denilesi cumhuriyet kadını.
profesyonelogrenci
bilinmesi, okunması gereken yazarlardan biridir. sümerologtur. bugun din dediğimiz ve din adı altında yaptığımız pek çok şeyin sümerlerin geleneklerinden evrildiğini savunur. yöntemi ben bunu düşündümcülükten ziyade tarihsel kaynaklar ve bilimsel yöntemle yazmaktır.
kitaplarında kullandığı ağır dil dikkat çeker. tartışılan en populer görüşlerinden biri türban içindir. "türbanı ilk takanlar sümer'deki tapınak rahibeleridir. bunların amacı sevişmektir. diğerlerinden ayrılmak için türban takarlar." der ve tarih içinde nasıl evrildğini anlatır.
kan ve toprak
mabet fahişeliği ve kutsal erkekler ile ilgili yazdıkları inanılmaz çarpıcı ; bilim bir şey söyler , kutsal kitap farklı bir şey söyler. batı edebiyatının doğal kaynakları incelenirken eserlerinden faydalanılır, sümerolog teyze olarak bilinir, geçenlerde mahkeme kapılarında görülmüştür, beraat etmesi nedendir çözemedim pek bir nahoş karşılandı. bütün yaptıklarına ve söylediklerine rağmen pek bir ruhsuz bulduğum ninedir.
camurhan
20 haziran 1914 tarihinde bursa’da doğdu. ilk eğitiminden sonra girdiği bursa kız öğretmen okulu’nu 1931 yılında bitirdi ve 4,5 yıl ilkokul öğretmeni olarak eskişehir’de çalıştı. atatürk’ün emriyle ankara’da kurulan dil ve tarih coğrafya fakültesi’nin hititoloji bölümü’ne 15 şubat 1936’da kaydoldu. almanya’daki nazi zulmünden kaçan ve türkiye’ye sığınan prof. dr. hans gustav gülerbock’tan hitit dili ve kültürü, prof. dr. benno landsberger’den sumer ve akad dilleri ve mezopotamya kültürü üzerine dersler aldı. 1941 yılında istanbul eski şark eserleri müzesi çiviyazılı belgeler arşivi’ne uzman olarak atandı. o zamana kadar tasnifi tam yapılmamış ve bilimsel çalışmalara açılamamış binlerce tablet üzerinde dr. f.kraus ve yakın arkadaşı, değerli meslektaşı hatice kızılyay ile çalışarak, istanbul arkeoloji müzesi’ni paris louvre, londra british museum, berlin vorderasiatisches museum gibi bir eski ön-asya dilleri araştırma merkezi haline getirdi. arşivdeki tabletleri bilim alemine tanıtmaya başladı. amerika’dan, almanya’dan, finlandiya’dan gelen uzmanlarla birlikte, her biri sumeroloji literatüründe birer kilometre taşı olan yayınlar yaptı.

katıldığı kongrelerde ve bilimsel toplantılarda verdiği bildirilerle, yayımladığı 15 kitap ve yüzü aşkın bilimsel makalesi ile hep türkiye’nin yüzünü ağarttı. istanbul arkeoloji müzesi’nde bulunan sumer, akad, hitit dillerinde yazılmış 74 bin çiviyazılı belge üzerinde 33 yıl çalıştıktan sonra 1972 yılında emekli oldu.

muazzez ilmiye çığ’ın kaynak yayınlarından çıkan kitapları: zaman tünreliyle sumer’e yolculuk (1993), kur’an incil ve tevrat’ın sumer’deki kökeni (1995), sumerli ludingirra (1996), ibrahim peygamber (1997), inanna’nın aşkı (1998), gilgameş (2000), hititler hattuşa-iştar’ın kaleminden (2000), ortadoğu uygarlık mirası (2002), ortadoğu uygarlık mirası 2 (2003), sumer hayvan masalları (2003), vatandaşlık tepkilerim (2005).

çığ ayrıca samuel noah kramer’in tarih sumer’de başlar adlı yapıtını türkçe’ye çevirmiştir. kitap ttk yayınları arasında yayımlanmıştır.

muazzez ilmiye çığ’a, istanbul üniversitesi edebiyat fakültesi kurulu’nun 13 nisan 2000 tarihli önerisi ile üniversite senatosunun 4 mayıs 2000 tarihli oturumunda fahri doktora unvanı verilmiştir.

http://www.turkleronline.com/diger/sumerler/muazzez_ilmiye.htm

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol