mhp

ankakusu
mhp aslinda fasist ideoloji icinde tam olarak sayilamaz, bir alt kolu olarak mhp’nin buna yakin oldugu soylenebilir.

milliyetcilik unsurlarina mhp’nin koydugu vurgu aslinda temel bir oy alma taktiginden ibarettir, turk-islam sentezindeki partisel damga ve halkin kafasina kaktirilan olgu, hem turk hem musluman olan insanlarin coklugundan, pastada buna dayanilmasinda bir parti icin buyuk fayda olacagindan kaynaklanmaktadir.

nitekim mhp organizasyonuda fasist ideoloji icin uygun degildir. emir komuta zinciri bu organizasyonda temel vurgu degildir, surekli bir kamulastirma yapilmasi ve devletin ekonomiye tam hakimiyeti mhpliler icin ancak hos bir sedadir. ustelik muhtemelen basma kalip kafalari ile bunu komunist addecekler siddetle karsi cikacaklardir. ustelik temel olarak orta sinifa dayanan bir esnaf partisinin surekli kamulastirma gibi bir olguyla bulusmasida olanaksizdir. parasal kaynaklarinin buyuk bir kismi anadolu sanayicilerinden gelen bu parti herhalde agir sanayiyede kamulastirma yoluyla el koyamayacaktir. ustelik guc tekilligi durumuda mhpde baskin bir durum degildir. yasama-yargi ve yurutme organlarini birlestirebilecek bir durumdan, gucten ve en onemlisi boyle bir fikirden mahrumdurlar. butun bunlar mhp’nin fasist ideoloji ile arasindaki farklari gostermeye yeterdir.

mhp’nin herhangi dusman bir irkida bulunmamaktadir. ustelik mhp turk olgusunu dahi bir irk olarak algilamamaktadir. bu fasist ideoloji icin temel bir zorunluluk olmasa dahi, mhp’nin kisisel hak ve hurriyetler alanindaki temel yaklasimiyla birlestigi takdirde mhp’yi fasist bir parti olarak saymak imkansiz olacaktir.

bu itibarla fasist gondermelere yakin ancak fasist olamamis nevi sahsina munhasir bir partidir mhp.

alintidir... calintidir...
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol