meslek hastalığı

fikriminincegulu
sosyal sigortalar kanunu’na göre meslek hastaliğinin tespiti aşağıda kanun nizamina göre verilmiştir.

madde 18.- (4958 sy.kn.un 27.maddesiyle değişen ve 6.8.2003 tarihinden itibaren yürürlüğe giren şekil)[1] meslek hastalığı halinde, bu kanunda yazılı yardımlardan yararlanmak için, sigortalının çalıştığı işte veya iş yerinde meslek hastalığına tutulduğunun ilgili sosyal sigortalar kurumu meslek hastalıkları hastanesince düzenlenecek usulüne uygun sağlık kurulu raporu ve dayanağı tıbbi belgelerle tespit edilmesi gereklidir.

meslek hastalığı; sigortalı olarak çalıştığı ve böyle bir hastalığa sebep olacak işten veya iş yerinden ayrıldıktan sonra meydana çıkmış ise sigortalının bu kanunla sağlanan yardımlardan yararlanabilmesi için; eski işinden veya iş yerinden fiilen ayrılması ile hastalığın meydana çıkması arasında bu hastalık için; yönetmelikte belirtilen süreden daha uzun bir zamanın geçmemiş olması gerekir.

ancak, meslek hastalığının klinik ve laboratuvar bulgularıyla kesinleştiği ve meslek hastalığına yol açan etkenin, iş yeri incelemesi ile kanıtlandığı hallerde, yükümlülük süresi aşılmış olsa bile, söz konusu hastalık, sosyal sigorta yüksek sağlık kurulunun onayı ile meslek hastalığı sayılabilir.
ya basta viva zapatista
506 sayılı sosyal sigortalar kanunu’nun 11. maddesinde iş kazası ve meslek hastalığı başlığının b bendinde tanımlanan durumdur.ayrıca çeşitli yargıtay içtihatlarında da bu konuda açıklamalar vardır.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol