sultan mehmed resad 2 kasim 1844 tarihinde istanbulda dogdu. babasi sultan birinci abdulmecid, annesi gulcemal kadin efendidir. annesi cerkezdir. cocuklugu, padisah olan babasinin yaninda gecti. egitim ve ogrenimine gereken onem gosterildi.
sultan mehmed resad, amcasi sultan abdulaziz zamaninda rahat bir sehzadelik yapmasina ragmen agabeyi sultan ikinci abdulhamid zamaninda sarayda hapis hayati yasadi. veliaht oldugu icin devamli kontrol altinda tutuluyordu. sultan mehmed resad gunlerini haremde gecirir, siir ve kitap okurdu.
sultan besinci mehmed resad, ittihat ve terakki partisinin destegiyle tahta ciktiginda 65 yasindaydi. sultan ikinci abdulhamidin padisahligi sirasinda devlet isleriyle yeterince ilgilenmemisti. padisahligi sirasinda yonetim daha cok ittihat ve terakki partisinin ileri gelenlerinden enver pasa, talat pasa ve cemal pasanin eline gecmisti.
trablusgarp savasi
somurgecilik yarisinda birligini gec sagladigi icin geri kalan italya, kuzey afrikada osmanlilara ait olan trablusgarbi ele gecirmek istedi. avrupali devletlerin de destegini alan italya, osmanli devletine bir ultimatom vererek, trablusgarpin kendisine birakilmasini istedi. italyanlarin bu istegi reddedilince trablusgarp ve bingazi isgal edildi (1911).
mustafa kemal ve enver bey trablusgarpa gecerek derne ve tobrukda onemli direnis hatlari olusturdular. italya osmanli devletini barisa zorlamak icin canakkalede turk istihkamlarini denizden topa tuttular. ayrica oniki adaya asker cikardilar. balkan savaslarinin baslamasi uzerine italyanlarla baris imzalandi ve trablusgarp savasi sona erdi. yapilan usi baris antlasmasina gore trablusgarp ve bingazi italyaya verildi. oniki ada yunanistanin isgal etmemesi icin geri verilmek uzere italyada kaliyordu.
birinci balkan savasi
bagimsizliklarini kazandiktan sonra osmanli devletini balkanlardan cikarmak isteyen bulgaristan, sirbistan, yunanistan ve karadag trablusgarp savasiyla ugrasan osmanli devletine savas actilar. rusyanin saldirmama garantisine guvenen osmanli imparatorlugu ordularini terhis etmisti. birinci balkan savasi sirasinda bircok cephede birden savasmak zorunda kalan osmanli devleti agir yenilgiler aldi. bulgarlar catalcaya kadar ilerlediler, yunanlilar selaniki isgal etti. bu olaylardan faydalanan arnavutluk bagimsizligini ilan etti.
ikinci balkan savasi
osmanli devletinden aldiklari topraklarin kendi aralarinda paylasirken anlasmazlik icerisine girdiler. sirbistan, yunanistan ve romanya bulgaristana karsi savasa basladi. osmanli devleti bu firsattan yararlanarak bulgaristana savas ilan etti. osmanli ordusu tarihi sehir edirneyi kurtardiktan sonra merice kadar ilerledi ancak, avrupali devletlerin mudahalesi ihtimaline karsi daha fazla ileri gitmedi. ikinci balkan savasi sonunda yapilan istanbul antlasmasi ile edirne ve kirklareli turklere geri verildi. kavala ve dedeagac ise bulgaristanda kaldi. iki devlet arasinda meric nehri sinir oldu.
birinci dunya savasi
avrupada yasanan sanayi inkilabindan sonra, fazla mal ureten ulkeler yeni somurgeler ve pazarlar bulmak icin aralarinda yarisiyor ve kendi aralarinda gruplasiyorlardi. osmanli devleti, 28 haziran 1914 tarihinde baslayip, 1918 yilina kadar devam eden ve bu sure icinde milyonlarca insanin olmesine ve sakat kalmasina ekonomik olarak buyuk hasara yol acan birinci dunya savasina almanyanin yaninda katildi.
osmanli devleti birinci dunya savasinda bircok cephede savasti. canakkale savasinda tarihin en buyuk direnislerinden birini gerceklestiren turk milleti, tum olumsuz sartlara ragmen, dusman donanmasinin bogazlardan gecmesine izin vermedi. osmanli birlikleri, her cephede kahramanca mucadeleler vermesine ragmen, kazandigi yerel basarilar sonuca etki etmedi. milletin basariya ulasmasi icin dua etmekten baska bir is gormeyen mehmet resad, osmanli imparatorlugunun bu feci sartlari icinde, 1918 yilinda kalp yetmezliginden dolayi vefat etti.
kaynak: kimkimdir.gen.tr