manyas kuş cenneti

firambogaz
http://www.manyas.org/manyaskuscenneti.htm

manyas ilçesindeki en büyük turizm potansiyeli manyas kuş cenneti ve milli parkıdır. avrupa konseyince a sınıfı diploma ile ödüllendirilen milli park, bu özelliği ile en çok ziyaretçi çeken milli parklardan biridir. eski adı aphmitis limne olan kuş gölü kıyılarında yer alan milli park bu gölün kuzeydoğusunda yer almaktadır. kuşcenneti’nin "milli park" olarak ayrılmasının tek nedeni, barındırdığı kuş topluluklarıdır. kuşcenneti ülkemizdeki milli parklar içinde en küçük olanıdır. küçüklüğüne rağmen, kuşcenneti en çok ziyaretçi çeken milli parklarımızdan biridir.
manyas kuş cennetinin coğrafi koordinatları 40" 10’ n - 28" 00’ e şeklindedir.
m.ö. 547-335 yıllarında daskileon satraplığı tarafından özel bir saha olarak ayrılan kuş cenneti ile ilgili o yıllarda yapılan envanter çalışmaları ege üniversitesi’nin kazılarında ortaya çıkmaktadır.
kuşcennetine bandırma-balıkesir karayolunda bandırma ’dan itibaren 15km. kilometresinden güneye sapan 3 km’lik bir yolla ulaşır. kuş gölü 1 nisan 1938 tarihinde prof. dr. curt kosewing ve eşi tarafından bulunmuştur ve buraya "kuş cenneti" adı verilmiştir.
2. dünya savaşı yıllarında, 1936’da braunschwig teknik üniversitesinde genetik profesörü ve doğa bilimleri müzesi yöneticisiyken ülkemize savaşın dehşetinden kaçarak gelen prof.curt kosewig, 1937 yılında istanbul üniversitesi fen fakültesi zooloji kürsüsü başkanı oldu. 1938 yılında kuş gölü ve eski sığırcı köyü çevresinde incelemelerde bulunan prof. kosewig ve eşi leonorre kosewig, bir anlamda kuş gölü ve kuş cennetini keşfidirek, cennetin milli bir park alanı haline getirilmesinin öncülüğünü üstlendi. prof. kosewig ve eşinin, cennetin, gerçek anlamda doğal bir cennet olduğunu ilgili makamlara kabul ettirmesi de kolay olmadı. 1938 yılından 1959 yılına kadar şahsi gayretleriyle ve özverisiyle koruduğu kuş cenneti ancak 1959 yılında milli park olarak kabul edilebildi...
1 nisan 1938 tarihinde göle balık tutmaya giden prof. kosewig’in rastlantıyla farkına vardığı cennet ve daha sonra cennetin cennetliğinin kabulüyle uluslararası tanıtımına da ağırlık veren prof. kosewig, uluslararası ornitologların ilgisi cennete çekmeyi başarırken, istanbul üniversitesi fen fakültesi zooloji ve hidrobiyoloji araştırma enstitüsunun 1952 yılında kuş cennetinde bir istasyon kurmasını ve bu yöreyi korumak üzere bir istasyon bekçesinin görevlendirilmesini de sağladı. istasyon bekçisinin maaşını dahi prof. kosewig’in uzun bir süre şahsen ödediği ve yörede avcılık yapanların doğal ortamı bozmamaları için verdiği mücadele halen yörede anlatılmaktadır...
1959 yılında milli park statüsüne alınan manyas kuşcenneti orman genel müdürlüğü’ne bağlanmış ve bundan sonra gerçekleştirilen etkili koruma ile daha da gelişmiştir. buradaki kuş topluluklarında önemli artışlar olmuştur. bunun sonucunda da, yapılan başvuru üzerine avrupa konseyi tarafından 1976 yılında "a sınıfı" diploma ile ödüllendirilmiştir. iyi korunan doğa parçalarına verilen a sınıfı diploması, daha sonra 1981, 1986, 1991 ve 1996 yıllarında yenilenmiştir. manyas kuş cenneti milli parkı 1981 yılında doğal sit alanı ilan edilmiş ve koruma imar planı yapılmıştır.
kuşcenneti’nde 1975 haziranına kadar 238 kuş türünün varlığı tespit edilmiştir. daha sonra çeşitli zamanlarda yapılan sayımlar sonucunda bu rakam 255’e çıkmıştır. kuş türlerinden 66 tanesi milli park’ta düzenli olarak her yıl kuluçka topluluğuna katılmaktadır. geri kalanlar ise, göç sırasında kuşcenneti’ne uğramaktadır.
kuşcenneti milli parkı, marmara bölgesi’nin ılıman iklimi içerisinde ve kıtalar arası göç yolları üzerinde kuşların vazgeçilmez uğrak yeridir. kuşlar göç yerlerine gidiş ve dönüşlerinde kuşcenneti’ne misafir olur, dinlenir, karınlarını doyurarak yollarına devam ederler. kuşcenneti’nde konaklama zamanları türlerine göre 1 saatle 1 ay arasında değişmektedir. bir yılda kuşcenneti’ne gelen kuş sayısının 2-3 milyon kadar olduğu tahmin edilmektedir.
kuşcenneti milli parkı’nda, tanıtım vitrinlerinin yer aldığı bir müze bulunmaktadır. parkı her yıl ortalama 67 ayrı ülkeden 80 bin kişi ziyaret etmektedir.
kuş cennetinde canlı organizmalar ile doğa parçası bir eko sistemin bir parçasıdır. burada canlı ve cansız varlıklar bir uyum içindedir. kuşkusuz bütün bu unsurları birleştiren, bütünleyen gölün ılık sularıdır. sular kışın yükselip, yazları geri çekilir. bu ritmik düzen yuva zamanında ağaçların altında su bulunması gerektiğini yerine getirerek kuşların yuva yapmaları sağlanmaktadır.
kuş cenneti milli parkı bitki ve hayvan topluluğu açısından kuş gölünün en yoğun yeridir. burada yetişen başlıca ağaçlar; söğüt ve ılgın dır. bu ağaçlar gölün güney ve doğu kıyılarında yer alır. saz, kamış, kafa otu ve kandıra gölün bütün kıyılarında bulunur. çevrede sulak çayırlarda yüzlerce çeşit çiçekli otlar mevcuttur. hayvan topluluğu açısından tatlı su ıstakozu, yeşil kurbağa, sıçrayıcı kurbağa ve ağaç kurbağası sürekli mevcuttur. gölde 20 türden fazla balık yaşamaktadır. başlıcalar ı sazan, yayın, turna, kefal vb. dir.
manyas ilçesi kuş cenneti milli parkı ’na ismini vermesine rağmen bu potansiyelden yararlanamamaktadır. parka yakınlığı nedeniyle bandırma ilçesi bu açıdan şanslı olmaktadır. ancak manyas belediyesi ergili köyü yakınlarında (daskyleon) antik kentinin yanında kara dere’nin göle döküldüğü yer arasında kalan 650 dönümlük alan kuş cenneti olarak düzenlenecektir. alan d.s.i. den kiralanmış olup, ağaçlandırma çalışmalarına başlamıştır.
manyas kuşcenneti milli parkı’nın geniş kitlelere tanıtımının yapılabilmesi ve çevre kirliliği nedeniyle karşı karşıya kaldığı tehlikelere kamuoyunun dikkatini çekebilmesi amacıyla, 1987 yılından bu yana her yıl uluslararasi bandirma kuşcenneti kültür ve turizm festivali adıyla bir festival düzenlenmektedir.



bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol