retina, gozun arka kismini kaplayan sinir tabakasina verilen isimdir. retinanin makula denilen bolgesi vardir ve cisimleri ayrintili, net olarak gormemizi saglayan en onemli bolgesidir. eger makula fonksiyonunu kaybederse merkezi gorme etkilenir, uzaktaki ve yakindaki cisimler egri olarak gorulur ayni zamanda karanlikta gorme bozulur. makula dejenerasyonu giderek kisinin gunluk hayatini etkileyebilir, araba kullanma ve okuma gibi aktiviteler yapilamaz olur.
makula dejenerasyonu retina denilen sinir tabakasini etkileyerek gormeyi azaltsa da, cevre gorme etkilenmez. ornegin; saate bakildiginda saatin dis kismi, cevresi gorulebildigi halde, saatin kendisi gorulemez ve kac oldugu anlasilamaz. cunku merkezi gorme bozulmustur, merkez disinda kalan cevredeki alanlar ise etkilenmediginden gorulebilir.
makular dejenerasyonun kendisi tamamen gorme kaybina neden olmaz. hastalik cok ilerlese bile kisi kendi islerini yapabilir. cogu olguda ise hafif seyirlidir. gorme keskinligi minimal etkilenmistir.
makula dejenerasyonu
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?