mahalli idareler derneği

igor
mahalli idareler dernegi tarihçesi;

mahalli idareleri mevzuat yönünden desteklemek, karşılaştıkları sorunlara çözüm getirmek amacına yönelik olarak 1989 yılında kurulan mahalli idareler derneği mahalli idareler alanında bilhassa belediyeler açısından çok büyük bir boşluğu doldurdu.

belediyelerle ilgili kanun, tüzük ve yönetmelikleri bir araya toplayarak belediyelerin hizmetine sunmuştur. örneğin mahalli idareler derneği kurulmadan önceki tarihlerde belediyeleri ilgilendiren 52 adet yönetmelik ancak resmi gazete’den temini mümkündü. mahalli idareler derneği belediyelerle ilgili kanun, tüzük ve yönetmelikleri iki kitapta toplamıştır.

belediyelerle ilgili kanun, tüzük ve yönetmelikleri uzmanlarına açıklamalı ve uygulamalı kitaplar haline getirerek belediyelerin hizmetine sundu.

50’ı aşmış olan mevzuat ve bilimsel içerikli kitaplarımızla türkiye’de 16 yılda 50 adet yayına sahip olan ilk ve tek dernek olma özelliğine kavuşmuştur.

mahalli idareler derneği aylık olarak mevzuattaki en son değişiklikleri mahalli idareler dergisinde yayınlayarak mevzuattaki en son değişiklikleri, yargı kararlarını aynı anda tüm belediyelere intikal ettirmektedir.

belediye başkanlarına ve belediye birim müdürlükleri ve çalışanlarına yönelik her ay bir eğitim semineri yaparak büyük bir eğitim hizmetini de böylece yerine getirmektedir.

mahalli idareler derneğini daha iyi tanımak için 1990 öncesine ve sonrasına bakmak yeterlidir.

1990 öncesi belediyelerle ilgili kanun, tüzük ve yönetmelikleri resmi gazete’den takip etmek mümkündü.

1990 sonrası belediyelerle ilgili kanun, tüzük ve yönetmelikleri kitap haline getirildiğini görmek mümkündür.

mahalli idareler derneğin bu çalışmalarını görenler mahalli idareler alanında yeni yeni kitaplar ve dergiler çıkarmaya başladılar. mahalli idareler derneği bir mekteptir.

çünkü 1993 yılından sonra belediyelere yönelik yayın yapmakta olan dergileri çıkaranlar veya yazarları mahalli idareler dergisini çıkaran veya yazı yazan arkadaşlarımızdı yine sayısı çığ gibi büyüyen; belediyelere yönelik kurulan derneklerin kurucuları veya yöneticileri bir zaman mahalli idareler derneğinin çalışan personeli veya dernek bünyesinde değişik alanlarda görev yapmış olanlardan oluşmaktadır.

şu anda mevzuatla ilgili yayınlanan kitaplarımızın sayısı 50 adete ulaşmıştır. bu kitaplarımızın benzerlerini çıkaranlar da bir zamanlar mahalli idareler derneğimiz bünyesinde kitap hazırlayan veya değişik alanlarda görev yapan arkadaşlardan oluşmaktadır. bu da mahalli idareler derneğinin mahalli idarelerimizin mevzuat yönünden desteklemek karşılaştıkları sıkıntılara çözüm getirmek amacına yönelik ne büyük mesafeler kat ettiğini ve bu büyük hizmet kervanının kurucusu ve öncüsü olduğunu göstermektedir.

mahalli idareler derneğinin yapmış olduğu faaliyetler

mahalli idareler derneğimiz 1989 tarihinde kurulmuştur. derneğimiz kurulduğu tarihten itibaren tüzüğünün 2. maddesinde çalışma konuları olarak gösterilen;

türkiye belediyeciliği ve şehirciliğinin ilerlemesine yardım edecek, bilimsel incelemeler yapmak ve yaptırmak;
türkiye ve dünya belediyeciliğinin ilerlemesini izlemek, türk belediyecilik ve şehirciliğinin olgunluk yollarını, türk köylerinin şehircilik bakımından gelişmesi imkanlarını araştırmak ve dernek araştırmalarını dergi, kitap ve benzeri yayınlarla üyelerine ve ilgililere duyurmak;
yurdumuzda belediyecilik ve şehircilik bilimini, öğretimini teşvik etmek, kitaplıklar kurulmasını sağlamak, belediyede çalışanların yetişmesi için kurslar açmak veya açılmasına çalışmak, belediyecilik veya şehircilik konularında genel konferanslar düzenlemek, dernek gayesine uygun geziler hazırlamak;
dernek üyelerine hükümet ve belediyeleri, hukuki, mali ve teknik sorunlar hakkında istekleri üzerine bilgi vermek;
belediyecilik ve şehircilik kanunlarına ilişkin hükümet veya belediyeler tarafından istenilen danışma niteliğinde görüşleri vermek, kongrelerde belirtilecek ihtiyaçlarla ilgili yerlerde takip etmek; hususlarında tamamen kamu yararı esas alınarak hizmet vermiştir.

kaynak:http://www.mahalliidarelerdernegi.org.tr

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol