kuyucaklı yusuf

rhapsody
bitirme tezi olarak incelemem gereken kitaptı.
sabahattin ali nin eşsiz eseridir.asil köylü yusuf un meshur hikayesidir.sabahattin ali nin hapiste oldugu sırada tanıştıgı adamdan esinlenerek yazmış oldugu romanıdır.
ilseyim
yky’nin söylediğine göre en çok satılan romanlardan. 2.meşrutiyetin ilanının taşra kasabalarına nasıl yansıdığını, köyden gelen yusuf’un kasabadaki insanların iki yüzlülüğüne alışamaması anlatılır.
sipsi
spoiler

’hayat, birbirinden ayırdıklarını kısa bir müddet için tekrar yakınlaştırır gibi olsa bile, uzun zaman yan yana bırakmıyordu. geçen günleri bir daha geri getirmek mümkün değildi ve sadece hatıralar, iki insanı birbirine bağlayacak kadar kuvvetli değildi.’

spoiler
elifielifine
muazzez ve yusuf’un hikayesi..bu hikayesi sizi öyle etkiler ki kitaptaki kötü karakterlere, kendi düşmanınız gibi nefret beslersiniz...


-----------------------------spoiler----------------------------:
kitaptaki karakterler şöyledir ;
yusuf: kimsesiz, fakir bir halk çocuğudur. küçük yaşlarda ailesini kaybetmiştir. sert, haşin, insanlara çok güvenmeyen, cesur bir kişidir. muazzez’i sevmektedir.
muazzez: kaymakamın kızı, kuyucaklı yusuf’un karısıdır. kendi hâlinde, iyi niyetli, sade bir kişidir.
kaymakam: muazzez’in babasıdır. ailesine düşkün, samimi, sevecen, babayiğit, şefkatli, merhametli bir kişidir.
şahende hanım: romanda kötülüğü simgeler. kaymakamın karışıdır. kin, nefret dolu, kötü yürekli, ahlaksız bir kadındır.
şakir: kasabanın külhanbeyidir. her dediğini yaptıran, kabadayı, ahlaksız, kötü bir karakteri vardır.

yusuf, kuyucak’ta doğmuştur. bir gün, köylerini haydutlar basmış, bütün ailesini öldürmüştür. daha çocuk yaşta olan yusuf bu olaydan sonra kimsesiz kalakalmıştır. kazanın iyi yürekli kaymakamı köyde tek başına sefil hâlde kalan yu­suf’a acımış, onu evlat edinmiştir. bundan sonra yusuf’a herkes doğduğu yerden ötürü kuyucaklı yusuf demeye başlamıştır.
kaymakam, yusuf’a babalık yapmaktadır. kaymakam’ın kuyucaklı yusuf’tan az küçük muazzez adında bir kızı vardır. muazzez ve yusuf kardeş gibi büyümeye başlarlar. ikisi aynı okulda okumaya başlar. yusuf oldukça zekidir. fakat küçük yaşta yaşadığı olumsuz tecrübeler, dış etkiler onu dış dünyaya karşı sert, acımasız yapmıştır. bu yüzden okuyamaz. bir yandan da kaymakamın eşi şahende hanım, yusuf’a üvey annelik yapmakta, onu hiç sevmemekte, fırsat buldukça onu hırpalamaktadır. bu ruh hâli içinde yusuf büyür, yetişkin bir insan olur.
yusuf büyüdükçe muazzez’e karşı derin hisler beslemeye başlar. muazzez onun üzerine titrediği bir varlık olur. muazzez’i bütün kötülüklerden korumaya çalışır. şahende hanım’a hiç güvenmemekte, onun kızına dahi kötülük yapabileceğini düşünmektedir.
yusuf ve muazzez bir gün bayram yerine giderler. kasabanın külhanbeyi, hovardalığıyla ün salmış şakir, yusuf’un yanında muazzez’e laf atar, ona sarkıntılık yapmaya kalkar. bunun üzerine yusuf onu oracıkta döver.
şakir, bunu hiç unutmaz. çok zengin olan muazzez’i elde ermeyi kafasına koyar. çünkü her dediği olmuştur şimdiye kadar. bir düzen kurar. muazzez’in babası kaymakamla kumara oturur, onu borca sokar. borcuna karşılık muazzez’i ister ondan. kaymakam mecburen kabul etmek zorunda kalır.
bunu öğrenen yusuf, bakkala gider. kaymakamın borçlandığı parayı bakkaldan alır ve şakir’e öder. muazzez, bu se­fer de bakkalla evlenmek zorundadır. düğün günü, muazzez’i elde etmeyi kafasına koymuş olan şakir, kaza süsü vererek bakkalı öldürür. çok güçlü olduğu için ceza almaktan da kurtulur. muazzez’in ailesine şantaj, baskı yoluyla muazzez’i ver­melerini söyler.
bütün bu gelişmeler olurken yusuf içten içe muazzez’i çok sevmektedir. fakat fakir olduğu ve şahende hanım onu sevmediği için duygularını hiç dile getiremez. sadece muazzez’i kötülüklerden korumaya çalışır. bir gün, muazzez, yusuf’a açılır. onu çok sevdiğini itiraf eder. yusuf çok şaşırır. as­la ümit edemeyeceği hayali gerçek olmuştur.
şahende hanım, bu durumu öğrenir. o, yusuf’la evlendirmektense kızını zengin şakir’le evlendirmeyi tercih etmektedir. kızını şakir’le buluşmaya zorlar. bunun üzerine yusuf ve muazzez komşu köylerden birine kaçar ve orada nikahlanırlar.
şahende hanım, bunu hiç affedemez. içi intikam arzusuyla dolmuştur. kaymakam ise çok memnundur. kendi elinde büyüyen yusuf’un kızına iyi bakacağından emindir. kaymakam, onlara yardım da eder. damadına iş verir, evlerinin kurulmasına yardım eder.
bir gün, kaymakam kalp krizi geçirir ve ölür. yusuf’la muazzez’in çok mutlu giden evlilikleri bunun üzerine gölgelenir. onlara kol kanat geren kaymakam ölünce, şahende hanım ve şakır içlerinde büyüttükleri kini kusmaya başlarlar. yusuf’u gezici köy tahsildarlığına verdirirler.
yeni kaymakam da şakir ve şahende’nin elinde bir ma­şadır. yusuf gidince, şahende evini içki ve eğlence merkezi yapar. kızını da intikam hırsından dolayı fuhuşa iter. olay her yerde duyulur. dedikodu yusuf’un da kulağına gelince yusuf köye döner.
yusuf, köye gelince feci durumu gözleriyle görür. karısı kötü emellere alet olmaktadır. şahende’yi, şakir’i ve kaymakam’ı öldürür. karısı da ağır yaralanır. karısını alıp şehrin dışına gider fakat karısı da ölür. karısını bir çukura gömdükten sonra ortadan kaybolur.
-----------------------------spoiler----------------------------

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol