kompleks

clear conscience
-li takısı getirildiğinde; noksanlarını ölene dek sırtlarında taşıyan,günler yıllar geçtikçe altında daha da ezilen zavallıları anlatan kompleksli kelimesi oluşur.
ne gereği vardır oysa kısaysan kısasın,şişkoysan şişko,aptalsan aptal.
yaşa hayatı gönlünce,başkaları ne düşünürse düşünsün.
made in heaven
insanlarin olduklarindan farkli davranislar sergilemesine neden olan bi nevi ruhsal bozukluk durumu..ayrica gelismis sanayi,spor vb tesislere de kompleks adi verilir..
independence
kendisinde var olmayan ozellikleri ba$kalarinda gorunce "neden bende bu yok allahim!" $eklindeki du$uncelerin beyinde ba$lattigi tepkime.kiskanclikla beraber ayni vucutta hayat bulurlar.
marcussen
bi bok bilmeyen insanların bi bok bilirmişcesine hareket etmeye çalışması..bilenlerin çekilememe sebebinden kaynaklanır
goshenit
kompleksin kelime anlamı ’’karmaşık’’. hemen hepimizin bildiği, kullandığı, bize yakıştırılacak diye çekindiğimiz kompleks, çoğu kez hayatımızı zindana çevirip, mutsuzluğumuzun kaynağını oluşturuyor.komplekslerin en sık görüleni ise aşağılık kompleksi. ama farkında olduğumuz ya da olmadığımız daha onlarca kompleks var.

işte insanoğlu ve kompleksleri.amma da kompleksli bırak onu, burnu bir karış havada, ne kadar da kendini beğenmiş,kıskançlığı ortamı geriyor gibi cümleleri gün içinde çoğu kez söylemiş ya da duymuş olabilirsiniz. kompleks insanın istemeden yaşamak zorunda kaldığı bir durum ne yazık ki. insanoğlu var olduğu günden beri kompleksle içiçe yaşıyor. pek azımız bu illetle mücadele ediyoruz ama çoğumuz ya görmezden geliyor ya da komplekslerimizin farkında olmadan yaşıyoruz.

huzursuz ve mutsuz kiliyor

hangi türden olursa olsun bir komplekse sahip olmak insanı mutsuz, huzursuz ve başarısız kılıyor. çoğu insan komplekslerini değişik şekillerde gösterebiliyor diyor psikolog serdar serdaroğlu. serdaroğlu’na göre kompleksin temelinde o insanın kendine olan güvensizliği ve hissettiği yetersizlik duygusu yatıyor. kompleksli insanlar, her sözden ve davranıştan nem kapabilen, yaşadığı ortamda çabuk kırılan, ya da hiç kimseyi beğenmeyip, dikkate almayarak tavrını ortaya koyan insan modelleri olarak karşımıza çıkıyor.

devamı da var; serdaroğlu’na göre bu tür kompleksli insanlar, diğer insanları sürekli eleştirip, ona buna çamur atmaya, olayları hep kendi ekseninde görmeye çalışıyor. bu bir çeşit büyüklük komplekslerine kayıştır diyor serdaroğlu.

aşağilik bir kompleks

kötü geçen çocukluk dönemi aşağılık kompleksinin oluşmasında en önemli etken olarak görülüyor. ana- baba ve öğretmenler çocuğu sürekli eleştirip, aşşağılamışsa, başka çocuklarla mukayase etmişse, çocuk komplekse iyi bir namzet oluyor. aile içindeki yoksulluk, yokluk çok fazla veya sürekli kavga, problem, çocuğun temel ihtiyaçlarının karşılanmaması da yine aşağılık kompleksi oluşturuyor.

bu komplekste kişi bazı yönlerini diğerlerinden aşağı hisseriyor. çoğunlukla farkına varılmıyor ve telafi etme düşüncesi, insanı eziyet içine sürüklüyor. psikolog serdaroğluna göre çok kere depresyonla birlikte beliren aşağılık duygularına emeklilikte ve yaşlılıkta sık rastlanıyor. bu vakalarda, hasta kendisine saygısını önemli derecede kaybediyor, toplumsal bakımdan düştüğünü, önemsiz kaldığını hissediyor.

hangi hallerde gelişiyor?

aşağılık kompleksinin hangi hallerde geliştiğini de şöyle açıklıyor serdaroğlu çocuğun temel ihtiyaçları zamanında karşılanmıyor ve talepleri hep baskılanıyorsa; anne babası ayrılmış veya üvey evlat konumundaysa, başkasının yanında evlatlık gibi bir statüdeyse bu çocuk ve gençlerde aşşağlık kompleksi gelişme riski vardır. eğer bunlara bakan, çalıştıran insanlar, yetimhanelerin idarecileri çocuklara sevgi, ilgi, şefkat ve destekle yaklaşırsalar risk azalır.

diğer yandan gelir dağılımının çok dengesiz olduğu ülkelerde refah ve yokluk içinde yaşayan insanların birbirini görüp aynı ortamları paylaşması durumlarında, yoksulluk çeken insanlar bu insanlara karşı, özenti, öfke, kızgınlık , eziklik, aşşağılık kompleksi veya onlara zarar verme duygularını taşıyabilirler.

büyüklük kompleksi

sık karşılaşılan komplekslerden biri de büyüklük kompleksi. serdaroğlu bu kompleksle ilgili bakın neler söylüyor.büyüklük kompleksinin temelinde kişinin kendisinden kaçış ve beğenmeyişi vardır. kişi kendisinden rahatsızlık duymaktadır. bu rahatsızlığı bastırmak için kendisini olmak istediği şekilde görür ve çevresine bu konumdan seslenir.

çok konuşabilir, yalanlar söyleyebilir. erdemliği, dürüstlüğü, sevgisinin, insanlığın ne kadar yüce olduğunu anlatmaya çalışır. psikolojide çok temel bir kuraldır. bir insan ben iyiyim, doğruyum, dürüstüm diyorsa, siz tersini algılayın psikoloji bilen insanlar, bu insanların nasıl yakayı ele verdiklerini zevkle izlerler.

peki ya narsistler

büyüklük kompleksine yakın duran narsisizm var bir de.narsist insanlar da burnu büyük, herkesi eleştiren, beğenmeyen büyüklük kompleksinde olan insanlardır diyor serdaroğlu ve ekliyor.bunların bir çoğu temeldeki yetersiz kişiliklerin verdiği acıyı tatmamak için, çok çalışmaya, başarılı olmaya çalışırlar, sürekli başkalarını eksik, kusurlu görürler.

cyrano kompleksi

kişinin kendi ihtiyaç, istek ve amaçlarının başkaları tarafından gerçekleştirilmesini tercih eden tutumun psikolojide cyrano kompleksi olarak adlandırıldığını vurguluyor serdaroğlu ve şunları ekliyor .

bu komplekse sahip olan kişiler, başkalarının başarılarından, en az kendi başarılarından duydukları kadar sevinç duyarlar. kişinin, kendisini bir başkasının yerine tam olarak koyabilme yeteneği bu kompleksin temelidir. işin içine, suçluluk duyguları, kendi kendini cezalandırma tutkusu ya da mazoizm gibi şeyler karıştığı takdirde, cyrano kompleksi bir hastalık halini alabilir.

suçluluk kompleksi

vicdan azabı çekmenin en kötü biçimi olan bu kompleks ne yazık ki insanların büyük çoğunluğunda var. serdaroğlu’na göre, suçluluk duygusu ya da suçluluk kompleksi en aşırı şekliyle kişiyi kendi canını almaya kadar sürükleyecek ya da başka trajedilere yol açabilecek ruhsal bir aksaklık. kişilerde suçluluk duygusunun oluşmasında toplum ve çocukluktan itibaren yetiştirilme biçimi çok büyük rol oynuyor. her güzel şeyin günah ya da yasak, her zevk verici şeyin suç olduğu inancıyla büyümek insanı ömrü boyunca içinden çıkamayacağı suçluluk duygusunun içine atıyor.

bana davranişini göster sana kompleksini söyleyeyim

psikolog server serdaroğlu’na göre kompleksli insanların ortak tavırları arasında şu belirgin özellikler yatıyor: aşırı şekilci, protokolcü, çok kibarca davranışlar, aşırı şüphecilik, kuşkuculuk, alınganlık davranışları da kişinin temeldeki yetersiz ve güvensiz kişiliğini ele veriyor... sanatla, kültürle, bilimle, üretimle kendisini kanıtlayamayan insanların çoğu ayrıntılarla, kabukla, şekille, içi boş statülerle kendi varoluşlarını yaşıyorlar.

bazen de komplekslerimiz bize başarılı bir insan olmanın kapılarını aralar ve adam olmamıza yardımcı olabiliyorr. eksikliğimizi kompanse etmek için yaptıklarımız, ürettiklerimizle gerçekten takdir topluyorsak, kendimize güvenimiz gelebiliyor... motivasyonumuz artabiliyor0. daha sonra da kendimizi aşma ve değiştirme potansiyelimizle şekillerle değil de özellikle tatmin olmayı öğreniyoruz.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol