vücudu oluşturan dokular arasında en sert olanıdır. organizmada gerçek anlamda destek görevi yapan dokudur. ayrıca organizmanın kalsiyum depolarıdır. kalsiyum bakımından doymuş olduklarından serttir. sert olmalarına rağmen kıkırdak dokusundan farkları damar içermeleridir. bu doku yapısında çeşitli tipte hücreler (osteosit, osteoblast, osteoklast) ve hücrelerarası madde (matrix) bulunmaktadır. kemiğin enine kesiti incelendiğinde dış ve iç yüzeyleri bir zarla örtülüdür. bunlardan dıştakine; periosteum, iç yüzeydekine; endosteum denir. bu zarlar düzensiz sıkı bağ dokusundan yapılmışlardır. periosteumun hemen altında dış halkasal sistem yer alır. endosteumun hemen üstünde ise iç halkasal sistem bulunur.
havers sistemleri ise (osteon) iç ve dış halkasal sistemlerin arasını doldurur. volkman kanalları ise komşu havers kanallarını birleştirir.
yetişkin bir insan iskeleti 206 kemikten oluşmaktadır.
yukarıda anlatılan yapısından dolayı her canlıda kemik yapısı aynı degildir.mesela;kopekbalıgı nın iskelet yapısı olduguı gibi kıkırdaktır.kusların kemiklerinin ici bostur,bu sebeb ile ucabilmektedirler.bir insanın kaval kemigi dogru acıda tam 1 ton(1000 kilo) yuku rahatlık ile cekebilmektedir.bu iceriginin sahşp oldugu struktur yapısından dolayıdır.fransa daki eiffel kulesi bu struktur yapısı kopye edilerek yapılmıstır.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?