kartal

rdm
kartal,ku$ türleri içinde en uzun ya$ayanıdır.70 yıla kadar ya$ayan kartallar vardır. ancak bu ya$a ula$mak için, 40 ya$ındayken çok ciddi ve zor bir karar vermek zorundadır.
kartalın ya$ı 40’a vardığında pençeleri sertle$ir, esnekliğini yitirir ve bu nedenle de beslenmesini sağladığı avlarını kavrayıp tutamaz duruma gelir. gagası uzar ve göğsüne doğru kıvrılır. kanatları ya$lanır ve ağırla$ır. tüyleri kartla$ır ve kalınla$ır. artık kartalın uçması iyice zorla$mı$tır. dolayısıyla kartal burada iki seçimden birini yapmak zorundadır:
- ya ölümü seçecektir,
- ya da yeniden doğu$un acılı ve zorlu sürecini göğüsleyecektir.
bu yeniden doğu$ süreci 150 gün kadar sürecektir. bu yönde karar verirse kartal bir dağın tepesine uçar ve orada bir kaya duvarda, artık uçmasına gerek olmayan bir yerde, yuvasında kalır. bu uygun yeri bulduktan sonra kartal gagasını sert bir $ekilde kayaya vurmaya ba$lar. en sonunda kartalın gagası yerinden sökülür ve dü$er. kartal bir süre yeni gagasının çıkmasını bekler. gagası çıktıktan sonra bu yeni gaga ile pençelerini yerinden söker çıkarır. yeni pençeleri çıkınca kartal bu kez eski kartla$mı$ tüylerini yolmaya ba$lar. 5 ay sonra kartal, kendisine 20 yıl veya daha uzun süreli bir ya$am bağı$layan me$hur yeniden doğu$ uçu$unu yapmaya hazır duruma gelir.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol