karnıyarık

instrument
evet bir instrument mutfağına daha hoşgeldiniz. bu gün sizlere karnıyarık yapmanın inceliklerini anlatacağım

4 kişilik;

4 adet patlican (tabi her kişiye bir yarık düşsün diye 4 adet dedim, bir taneyle domayan ayı aile üyelerine sahipseniz patlican sayısını arttırabilirsiniz)
gerektiği kadar kıyma
gerektiği kadar soğan
gerektiği kadar baharat
gerektiği kadar salça
gerektiği kadar tuz
gerektiği kadar yeşil biber
gerektiği kadar mutfakta size beni yemek yap diye sırıtan ne varsa koyun içine.

karnıyarık için patlicanların içine doldurulacak harç hazırlanmalıdır. öncelikle soğanları ve biberleri ince ince doğruyoruz ve tavaya atıyoruz. soğanları ve biberleri koymadan önce tavaya yağ koyuyoruz. tavada soğanı pembeleşinceye kadar kavurun gibi muhabbetlere hiç gitmeyeceğim çünkü bu soğanların pembeleştiği yok. biraz kavurun işte 5-6 dakka. daha sonra kıymayı atıyoruz soğanlarla karıştırıyoruz. karıştırırken dikkat edin. teflon tavaysa tahta kaşık kullanın. hemen çiziliyor bu şerefsiz teflon tavalar. sonra anneniz o tavayla kovalamasın sizi. kıyma kırmızı renginden önce kahverengiye dönüşecek, daha sonra da grimsi bir renge dönüşürken içine baharat ve ruzu ekleyin. biraz daha bekledikten sonra ocağı kapatın. o hazırladığınız harç bir köşede beklesin.

bunları yaparken kirlettiğiniz tabakları, bıçakları ve kaşıkları yıkayın ki eliniz ayağınıza dolaşmasın sonradan.

sıra geldi patlicanları hazırlamaya.

patlicanları karnıyarık imalatı tarihinde hep yağda kızartarak hazırlanışını anlatıp durdular ama siz onları dinlemeyin. ama yine de siz bilirsiniz. yok ben yağlı yağlı seviyorum, ağzımda yağın vıcık vıcık etmesini seviyorum, yağlı yağlı yüyüp kilo almak istiyorum, göbeğim çıksın istiyorum, selülitlerim çıksın istiyorum diyorsanız yağda kızartın.

ama ailenizde yaşı büyük insanlar da varsa onları da düşünün. ayıptır. yağlı yemesin insanlar. ha ben onlara yağlı yedirip bir an önce kalp kriszi geçirtmek istiyorum gitsinler de kurtulsam diyorsanız yine siz bilirsiniz.

bunların tam tersini düşünüyorsanız patlicanları bir tavaya koyarak daha önceden 120 derece ısıtılmış fırına, ya da daha önceden kaç derece ısıtılmış olduğu hiç bir zaman bilinemeyecek olan bir adet davul fırına atın. yarım saat kadar kaldıktan sonra çıkartın. patlicanın fırında pişmesi demek daha yağsız ve sağlıklı bir yemek pişirmek demek. ama anne babasının kalp krizi geçirmesini isteyenlere söylemiyorum bunu.

fırından ya da yağdan çıkartılan patlicanlar çizgili çizgili soyulur ve yarılır. burada yarmak kısmı yemeğin en önemli noktasıdır. öyle bildiğimiz yarmak değildir bu. patlican yarmanın da bir adabı var. patlican bir bıçak yardımıyla sap kısmından malum işler için de kullanılan kısmına kadar yarılır. hiç heveslenmeyin cartttt sesi gelmiyor. yardıktan sonra tavaya yatırılan patlicana daha önce hazırlayıp bir köşede beklettiğimiz harcı dolduruyoruz. üzerine de süs olsun diye domates, biber ya da maydanoz koyabilirsiniz. süs olayını fazla abartmayın. süs olsun diye yapmıyoruz yemeği. yiyeceğiz onu biz.

daha sonra bir kapta su ve salçayı karıştırıyoruz ona da biraz tuz ekliyoruz ve fırına atıyoruz. bir süre sonra çıkartıp bi halta benzediyse yiyoruz.

instrument mutfağından bu günlük bu kadar

afiyet olsun.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol