sultan abdülazîz han devri sadrâzamlarından. 1808 yılında arapkir’de doğan kâmil paşa, akkoyunlu âilesine mensuptur.
istanbul’da iyi bir tahsil gördükten sonra, dîvân-ı hümâyûn kaleminde dört yıl çalıştı. 1833’te mısır’a giderek mehmed ali paşanın hizmetinde bulundu ve kızı zeynep sultanla evlendi. mirliva rütbesi ile geldiği istanbul’da meclis-i vâlâ ve maârif meclisi üyeliği, ardından ticâret nâzırlığında bulundu. 1854’te ikinci defâ ticâret nâzırlığına getirilen kâmil paşa, aynı yıl meclis-i âl-i tanzimat başkanı oldu. 1856’da tekrar meclis-i vâlâ başkanlığına getirildi. iki yıl bu vazifeyi yürüten kâmil paşa, istifa edip mısır’a gitti. sultan abdülazîz han padişah olunca, yeniden istanbul’a geldi. 5 ocak 1863’te sadrâzam keçecizâde fuâd paşanın istifa etmesi üzerine sadrâzamlığa getirildi. bu vazifedeyken haziran 1863’te devlet şûrası başkanı oldu. dîvân-ı ahkâm-ı adliye nâzırlığı vazifesini de üstlendi. hastalığı sebebiyle 1875’te bu vazifeden ayrıldı. 1876’da sultan abdülazîz hanın ihtilalciler tarafından şehid edilmesine çok üzülen kâmil paşa, aynı sene istanbul’da vefât etti.
devrinin başarılı devlet adamlarından ve en zenginlerinden olan paşa, dürüst ve iyiliksever bir kimse olarak tanınmıştır. osmanlı sultanı abdülazîz hana karşı hürmetkârdı. sultan abdülazîz hanın katili hüseyin avni paşa için, “mel’un herif, padişahın başını yedi!” diyerek, hakikati söylemiştir.
istanbul’da birçok hayır ve hasenâtı vardır. bunların başında, hanımı ile birlikte yaptırdıkları, üsküdar’daki zeynep kâmil hastanesi gelmektedir. ayrıca câmi, okul, çeşme gibi hayrat bırakmışlardır. kâmil paşanın şiirleri ve münşeâtı (nesir-mektuplar) da mevcuttur. arapça, farsça ve fransızca bilirdi. kâmil paşanın edebiyatçı olarak tanınmasını sağlayan eser, fenelon’un yazdığı telemak’ın maceraları adlı kitabın tercümesi olan terceme-i telemak’tır.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?