jitem

darth sidious
doğu ve güneydoğu’da insan kaçırma, cinayet ve patlayıcı madde kullanma gibi çeşitli suçlara karıştıkları iddia edilen pkk itirafçısı 11 sanığın yargılandığı davada, yıllardır varlığı resmi kurum ve yetkililerce reddedilen jitem’in, jandarma’ya bağlı bir kurum olduğuna hükmedildi.
diyarbakır 3. ağır ceza mahkemesi, "sanıkların, elemanı oldukları iddia edilen jitem’in bir askeri birim olduğuna" karar vererek dosyayı askeri mahkemeye gönderdi.
"jandarme istihbarat ve terörle mücadele merkezi" (jitem) adıyla varlığı iddia edilen kurum, ilk kez bir mahkemenin kararına dayanak oldu.
tutuksuz sanıklardan pkk itirafçıları ibrahim babat sahte kimlikli suriye uyruklu hacı hasan, gıyabi tutuklu adil timurtaş, recep tiril, ali ozansoy, hüseyin tilki, gazeteci - yazar musa anter cinayetinin faili olduğu öne sürülen abdulkadir aygan, hayrettin toka, fethi çetin ile jandarma istihbaratında görevli oldukları belirtilen mehmet zahir karadeniz, lokman gündüz ve korucu faysal şanlı, geçen pazartesi günkü duruşmaya katılmadı.

askeri şahıslar...
duruşmada savcı, 7 yıllık davayla ilgili esas hakkındaki mütalaasında, "sanıkların suç tarihinde jitem görevlisi olduklarının anlaşıldığını, jitem’in jandarma istihbaratına bağlı olarak faaliyette bulunduğunu, askeri şahıslar oldukları için asker şahısların işlemiş oldukları suçlardan dolayı askeri mahkemede yargılanması gerektiğini" söyledi.
savcı, dosyanın görevsizlik kararıyla askeri mahkemeye gönderilmesini istedi. mahkeme, sanık avukatlarının da katıldığı talebi yerinde görerek, dosyayı, görevsizlik kararıyla 7. kolordu komutanlığı askeri mahkemesi’ne gönderilmesi amacıyla cumhuriyet başsavcılığı’na gönderdi.

türkiye’de bir ilk
davanın müdahil avukatlarından tahir elçi, ntv’ye yaptığı açıklamada "kararın türkiye’de ilk olduğunu" vurgularken, şunları kaydetti:
"sanıkların tamamı eski örgüt üyesi. mağdurların iddiası, bunların tamamının örgütten ayrıldıktan sonra jitem’de faaliyet yürüttükleri ve jandarma istihbarat elemanlarıyla çalıştıkları, hatta jandarma istihbarat elemanı olarak faaliyet yürüttükleri yönündeydi. biz baştan beri bu şahısların resmi görevli olduklarını iddia ediyorduk. ancak bu görüşümüz bugüne dek kabul görmüyordu."

koman ’yok’ demişti

susurluk skandalı sonrasında oluşturulan tbmm susurluk komisyonu’na bilgi veren eski jandarma genel komutanı teoman koman, "jandarma teşkilatı içinde jitem adında legal ya da illegal bir örgüt kurulmamıştır, yoktur. ama jandarma dışında bu ismi kullanıp kanunsuz işler yapan bir grup vardır" demişti.

http://www.milliyet.com.tr/2006/02/16/guncel/gun01.html
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol