istanbul lisesi

carpediem
istanbul lisesi’nin esasini, ilk ozel okul olarak acilan sems-ul mekatip olusturmaktadir. bu okulu selanik’li abdikamil efendi ile emekli bahriye yuzbasisi nadir bey, 1884 yilinda acmislardir. ancak iki ortak uzun sure birlikteliklerini surdurememis ve ayrilmis, daha sonra nadir bey 1885’de suleymaniye civarinda numune-i terakki’yi kisa zamanda gelismis ve taninmis, modern bir okul haline getirmistir. bu durum maarif nezareti’nin dikkatini cekmis ve 1896 yilinda okulu satin alarak resmilestirmistir.

numune-i terakki idadisi, 4 ilkokul, 3 rusdiye ve 3 idadi olmak uzere 10 sinifli idi. ancak 2. mesrutiyet zamaninda ilk kismi ile rusdiye siniflari birlestirilerek 5 yila indirildi. 1909 yilinda ise istanbul leyli idadisi olarak degistirildi. bu zamanda okul sultan mahmut turbesi arkasindaki bezmi alem sultan’in yaptirmis oldugu binada bulunuyordu. 1910 yilinda asil okul istanbul lisesi adini aldi. boylelikle lise sozcugu ulkemizde ilk kez kullanilmis oluyordu.

bu asamadan itibaren lisenin temellesme devrinin basladigini soylemek yerinde olur. 1913 yilinda okulun adi istanbul sultanisi’ne cevrildi. okulda yine, ilk, orta ve lise kisimlari mevcuttu. fransiz lise mufredati uygulaniyor, ilk kisimdan itibaren, o donemin en populer yabanci dili fransizca okutuluyordu. bu devrede okul guclu egitim kadrosu ve sistemiyle, donemin en taninmis ve basarili okulu haline geldi. okul ulkenin icinde bulundugu zor kosullara ragmen calismalarini surduruyor, ancak bu arada okul ogrencilerinden bazilari suregiden savaslarda ulkesini savunmak icin, vatan sevgisi ile dolu olarak cepheye kosuyor ve istanbul lisesi sehitleri bu basarili okulun tarihine sanli sayfalar ekliyorlardi. egitim ogretmeni ahmet robenson istanbul spor kulubunu kurmus, okulda istanbul sultanisi kessaflari adli izci teskilatini olusturmustur.

1. cihan savasi’nin baslamasi ile 1914 yilinda okul saint benoit binasina nakledildi. bu arada vatansever agabeylerimizden bir kisminin yine saldirganlara karsi guzel vatani savunmak icin canakkale’ye kostugunu ve bircogunun burada sehit dustugunu onemle belirtmek gerekir.

1911 yilinda okulun almanca ogretim yapmasina karar verildi. almanya’dan 22 alman ogretmen getirtildi. edebiyat ve tarih dersleri disinda tum dersler almanca okutuluyordu. 1919 yilinda okul sarachane basindaki munir pasa konagi’na tasinmak zorunda kaldi. kisa bir sure sonra da mercan sultanisi’ne nakledildi. 1923 yilinda okulun adi istanbul erkek lisesi oldu ve beyazit’daki fuat pasa konagi’na nakloldu. cumhuriyetin ilk yillarinda okulun ogretim kadrosu yine cok guclu idi. zengin bir kitapligi, cok iyi laboratuvarlari, yuce onder ataturk’un takdirlerini kazanan sakarya adli bir izci oymagi vardi.

1958-59 ders yilindan itibaren, okul alman ogretmenlerin de katkisi ile almanca ogretim yapmaya baslamistir.

1982-1983 ders yilinda okulun adi tekrar istanbul lisesi olarak degistirilmistir.

bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol