1926dan 1989a kadar 63 yıl boyunca japonyayı yöneten ve en uzun süre tahtta kalan imparatorun adı.
1901de tokyo’da doğdu. babası imparator taişo, annesi teimei’dir. çocukluk adı michinomiya idi. 1904te gakushuin (soylular okulunu ve müdürü orgeneral maresuke nogi) ve 1921de veliaht okuma yerini bitirdi. aynı sene 6 aylık bir avrupa gezisine çıktı. böylece yurtdışına çıkan ilk japon prensi oldu. bu geziden dönünce, babası imparator toişonun hastalığı ağırlaşınca görevlerini yerine getiremez hale geldi. bunun üzerine hirohito, naib prens oldu.
1924’te prenses nagako ile evlendi. babası 25 aralık 1926’da ölünce japon imparatoru ilan edildi. japon anayasası imparatora çok büyük yetkiler tanıyordu. ii. dünya savaşında japonların yenilmesi üzerine, 15 ağustos 1945’te radyoda japonya’nın potsdam bildirisi’ni kabul ettiğini açıkladı. bu konuşması ile japon imparatorlarının geleneksel konuşmama âdetini bozdu.
abd işgal yetkilileri japonya’da demokratik bir anayasa hazırladılar. imparatorun birçok yetkilerini sınırladılar. hirohito, japon inancına göre tanrısal güce sahip olduğu sanılan imparatorların bu iddiasından da vazgeçtiğini açıkladı. hâkimiyet haklarının japon halkına ait olduğunu ilan etti.
imparatorluk ailesi ile japon halkını birbirine yakınlaştırmak için hirohito halkın içine de çıkmaya başladı. geleneklerine uymamasına rağmen, kendisinin ve aile hayatı ile ilgili fotoğraf ve haberlerin yayınlanmasına izin verdi.
1971’de avrupa gezisine çıktı. aynı sene anchoraga’da abd başkanı nixon ile görüştü. 1975’te abd’ye resmî bir ziyaret yaptı.
japon inanışına göre çok kutsal sayılan japon imparatoruna ait birçok geleneği yıkan hirohito, yerine imparator olacak oğlu akihito’nun halktan biri olan şoda miçikio’yla evlenmesini onayladı.
1989 senesinde tokyo’da öldü. hirohito hayatı boyunca deniz biyolojisi ile ilgilenmiş ve sarayında bu hususta çeşitli çalışmalar yapmıştır. ikisi erkek olmak üzere yedi çocuk babasıydı.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?