balıkesir’de doğan hacı ilbeyi, karesi beyliği ümerâsından olup, evrenos, ece yâkub ve gâzi fâzıl beylerle beraber orhan gâzi zamanında osmanlı hizmetine geçti. bundan sonra karesi beyi tâyin edilen şehzâde süleyman’ın emrinde olarak, rumeli fetihlerine iştirâk etti ve büyük hizmetlerde bulundu.
konurhisar’ın alınması ile oraya muhâfız tâyin edilen hacı ilbeyi, burasını kendisine bir üs yaparak malkara ve ipsala’yı zaptetti. hayrabolu ve çorlu taraflarına akınlar yaptı. lüleburgaz’ı ele geçirdikten sonra üs merkezi olarak burayı kullanmaya başladı. süleymân paşanın ölümü ile ortaya çıkan karışıklık devresinde, karşı akınlara kahramanca göğüs geren hacı ilbeyi, aynı zamanda dimetoka’yı ele geçirdi ve burgaz’a gelen sultan birinci murad’a müjde verdi.
hacı ilbeyi, birinci sultan murâd han (1359-1389) zamanında da faaliyetlerine devâm etti. edirne ve filibe’nin alınmasında bulundu. edirne’nin alınması avrupalıları endişeye sevk etti ve macar kralının kumandası altında sırp, bulgar ve bosna kuvvetleri birleşerek büyük bir ordu ile edirne üzerine harekete geçtiler. bu sırada edirne’de bulunan lala şahin paşa, bu kuvvete karşı koyamayacağını anlayarak murâd gâzi’den yardım istedi. aynı zamanda hacı ilbeyi’ni bir miktar keşif kuvveti ile düşman üzerine gönderdi. gâyesi haçlıların kuvvet ve vaziyetini tetkik ettirmekti. hacı ilbeyi, yanında bulunan 10.000 kişi ile beraber haçlı kuvvetlerinin zafer sarhoşluğu içerisinde ihtiyâtı elden bırakıp zevk ve eğlenceye daldıklarını gördü. elli bin kişi kadar olduğu tahmin edilen haçlı kuvvetleri üzerine gece karanlığından da istifâde ederek şiddetli bir baskın yaptı. asıl büyük türk ordusunun geldiğini zanneden haçlılar müthiş bir bozguna uğradılar. büyük bir kısmı kılıçtan geçirilirken kaçabilenler ise meriç nehrinde boğuldular (1364). macar kralı, canını güçlükle kurtarabildi. osmanlı târihlerine “sırpsındığı” olarak geçen bu savaş, hacı ilbeyi’nin en büyük zaferidir. ancak bu büyük kumandan çok geçmeden 1365 yılında vefât etti.
hacı ilbeyi
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?