güveloğlu köyü

balkaner78
güveloğlu köyü adana’ya 42 km uzaklıktadır. nüfusu 2007 yılında 276 olarak bildirilmiştir. köyün iklimi, akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

köydeki başlıca geçim kaynakları tarım ve hayvancılıktır. narenciye yetiştiriciliği ve hayvancılılık önemli yer tutar. başlıca çiftlikler şunlardır: seğmenler narenciye ve nar fidanliği çiftliği, borlular hayvan çiftliği, doktorun çiftliği.
köyde ilköğretim okulu vardır. köyün içme suyu şebekesi vardır; kanalizasyon şebekesi yoktur. ptt şubesi yoktur, ancak ptt acentesi vardır.

köyün adı çukurova’nın iki önemli boybeyliğinden biri olan gökvelioğulları’ndan gelmektedir. gökvelioğulları, yavuz sultan selim han’ın çaldıran zaferi sonrasında çukurova’daki yönetimi yeniden yapılandırma sürecinde berat verdiği iki beylikten biridir. 1500’lü yıllardan 1865 dervişpaşa reformasyonuna kadar resmi olarak devam eden gökvelioğulları beyliği, içişlerinde bağımsız, dışişlerinde osmanlı imparatorluğu’na bağlıdır. çukurova’da çok geniş bir bölgede egemenliklerini olan gökvelioğulları, resmi olarak sona erdiktan sonra da etkinliğini uzun süre devam ettirmiştir. aile mensupları halen sumbas, kadirli ve adana’da yoğun bir şekilde yaşamaktadır. ekonomik, sosyal ve politik alanlarda öne çıkmış çok sayıda mensubu vardır. 2007 seçimlerinde adana chp milletvekili seçilen hulusi güvel de bu ailenin politik alanda önde gelen isimlerindendir. bazı mensupları da yüzyıllar öncesinden halep ve şam başta olmak üzere imparatorluğun çeşitli bölgelerine yayılmışlardır. suriye türkmenleri içerisinde de temayüz etmiş mensupları vardır. bunlardan a. h. güveloğlu, faruk sümer’in oğuzlar kitabını arapça’ya çevirmiştir ve suriye’de türkmen kimliğinin yaşatılması için yıllardır büyük mücadele vermektedir. gökvelioğulları ile hiçbir bağı olmamakla beraber köye sonradan gelerek yerleşen bazı ailelerden köyün ismini soyadı olarak alanlar da vardır. bunlardan biri de adana’da faaliyet gösteren güveloğlu otomotiv’in sahibi murat güvel’dir.


köyün yaprak sarması, yüzük çorbası, lokma tatlısı, kabak tatlısı, acebek yemeği, içli kötesi, portakalı meşhurdur.

(kaynak:tr.wikipedia.org)
balkaner78
adana’nın misis (yakapınar) beldesinin yaklaşık 9-10 km kadar güneyinde, misis sıradağlarının eteğinde kurulmuş küçük bir köyün halk arasındaki adı. daha pratik söylenişi, "güveli"dir. hemen yukarısında görülmeye değer eski bir kale vardır (bkz: kızlar kalesi). köyün sakinleri genelde türkmen (yörük) kökenlidir. misis’ten gelen biraz bozuk asfalt yol güveloğlu köyü’nde ikiye ayrılır. yukarı giden yol çelemli köyü’ne ve buradan da akdeniz’e ve yumurtalık ilçesi istikametine gider. aşağıdan güneye doğru devam eden yol ise esenler (firenkoğlu) köyü üzerinden akdeniz’e ulaşır. köyün tek "çarşısı" işte bu yol çatı üzerindeki bir kahvehaneden ve sayıları zaman zaman ikiyi bulan köy bakkal(lar)ından ibarettir. erkekler arasındaki sosyal yaşamın ve iletişimin büyük kısmı işte bu yol çatında cereyan eder. buradaki kahvehanede oturan köylüler geçen her aracı inceler ve el ile selam verir; ardından araç içindekiler hakkında yorum yaparlar. aslında bu tür bir sosyal örgüyü anadolu’nun her tarafında görmek mümkündür. arabanızın bozulması durumunda ve yardıma ihtiyaç duyduğunuzda, herhangi bir sigorta şirketinden daha çabuk ve etkin bir yardım ağıdır. (bkz: gökvelioğlu köyü)

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol