fidel castro

ya basta viva zapatista
aşağıdaki açıklamayı yaparak hepimizin yüreğine su serpen devrimci ,dünyanın en büyük önderlerinden birisi.

sesonline net: küba lideri fidel castro, geçirdiği ameliyatın ardından, ’iyi ve moralinin yerinde olduğunu’ ifade eden bir mesaj yayınladı. küba televizyonunda okunan açıklamasında castro, ’şu anda durumunun istikrarlı olduğunu, ancak sağlığının gerçekten iyi olması için biraz daha zaman gerektiğini’ söyledi. [ ek: f.castro’nun mesajı-tam metin]

moralinin çok iyi olduğunu vurgulayan castro, ameliyatının ardından dünyanın her yerinden ve çeşitli ülkelerin liderlerinden gelen iyi dilekler için de minnettarlığını ifade etti.
fidel castro, kanamanın ardından bir bağırsak ameliyatı geçirmiş ve geçici olarak yetkilerini ’ikinci adam’ konumundaki kardeşi savunma bakanı raul castro’ya devretmişti.
küba devlet başkanı fidel castro’nun doktoru, basında çıkan haberlerin aksine 80 yaşındaki liderin sağlık durumunun çok iyi olduğunu belirterek, "bay castro en az 140 yaşına kadar yaşayacak kadar sağlıklı" dedi.
13 ağustosta 80 yaşına basacak olan castro, birkaç gün önce yaptığı konuşmada alaylı bir dille abd’ye atıfta bulunarak ’’kuzeydeki komşucuğumuz (abd) kaygılanmasın. 100 yaşına dek görevde kalma niyetinde değilim’’ demişti.

başkumandanin küba halkina duyurusu

tarihi cordoba üniversitesi’nde gerçekleştirilen, mercosur toplantısının halkların zirvesi’nin kapanışına katılmak üzere arjantin’in cordoba şehrine ziyareti ve che’nin çocukluk dönemini geçirdiği altagracia
ziyareti, hemen akabinde 26 temmuz 1953 tarihinde, granma ve holguin eyaletlerindeki, moncada ve carlos manuel de céspedes karargahları baskının 53.yıldönümü etkinliklerine katılmak üzere sarf edilen çabalar, durmaksızın çalışmayla geçen gece ve gündüzler, tüm testlere direnç gösteren sağlığımın
inanılmaz bir strese maruz kalmasına ve rahatsızlanmasına neden olmuştur.
tüm bunlar da; beni cerrahi bir operasyon geçirmemi zorunlu kılan kanamalı bir bağırsak sorunuyla karşı karşıya gelmeme neden olmuştur.
bu talihsiz hastalığın tüm detayları, radyografi, endoskopi ve çekilen tüm filmlerde takip edilmiştir. bu operasyon da, beni sorumluluklarımdan ve görevlerimden uzak kalmamı ve bir kaç haftalığına dinlememi zorunlu
kılmaktadır.
ülkemizin, amerika birleşik devletleri hükümetince yaratılan koşullar içerisinde tehdit altında olmasından ötürü şu kararları almış durumdayım:

1) küba komünist partisi merkez komite birinci sekreterlik görevlerimi, geçici olarak ikinci sekreter, yoldaş raul castro ruz’a
devrediyorum.

2) kahraman devrimci silahlı kuvvetler baş kumandanlık görevlerimi de geçici olarak, yine ordu kumandanı raul castro ruz’a devrediyorum.

3) devlet konseyi ve küba cumhuriyeti hükümet başkanlığı görevlerimi, geçici olarak, birinci başkan yardımcısı raul castro ruz’a devrediyorum.

4) ulusal ve uluslararası halk sağlığı programının baş takipçisi olarak yürüttüğüm görevlerimi, geçici olarak, siyasi büro üyesi ve halk sağlığı bakanı jose ramon balaguer cabrera’ya bırakıyorum.

5) ulusal ve uluslararası eğitim programının baş takipçisi olarak yürüttüğüm görevlerimi, geçici olarak, siyasi büro üyeleri, jose ramón machado ventura ve esteban lazo hernández’e devrediyorum.

6) ulusal küba enerji devrimi ve bu alandaki diğer ülkelerle işbirliği programının baş takipçisi olarak yürüttüğüm görevlerimi, geçici olarak, siyasi büro üyesi ve bakanlar kurulu icra komitesi sekreteri,
yoldaş carlos lage dávila’ya devrediyorum.
bu üç, sağlık, eğitim ve enerji programları için ayrılan fonlar, benim bizzat yaptığım gibi, öncelik tanınarak ve yürütülerek, tüm bu süre içerisinde benimle birlikte çalışan bakanlar kurulu icra komitesi
sekreteri carlos lage davila, küba merkez bankası başkanı francisco soberon valdes ve dışişleri bakanı felipe perez roque tarafından sürdürülecektir ve
bunun için de bir komisyon oluşturmak zorundadırlar.

tüm halkın ve sivil toplum örgütlerinin desteğini alan, şanlı komünist partimizin, bu açıklamada verilen görevleri üstlenme misyonu vardır.
11 – 16 eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek
bağlantısızlar hareketi ülkeleri zirve toplantısı da; aynı tarihte çok parlak geçmesi için küba devleti ve milletinin yakın alakasını görecektir.

binlerce kişinin bu kadar cömertçe, 13 ağustos’ta kutlamak üzere anlaştığı 80. yaş günümün, granma gemisinin karaya çıkışının 50. yıldönümü olan, 2 aralık tarihine ertelenmesini hepinizden rica ediyorum.
parti merkez komitesi ve halk gücü ulusal meclisinin bu
açıklamaya kati desteklerini talep ediyorum.
halkımızın ve devrimimizin, bu tarihi sürecini korumak için gerekli önlemleri, bu ve diğer fikirleri savunmak için kanlarının son damlasına kadar mücadele edeceklerine dair en ufak bir şüphem yoktur.
» emperyalizm asla küba’yı ezemeyecektir.
» fikirler savaşı ileri gidecektir.
» yaşasın vatan!
» yaşasın devrim!
» yaşasın sosyalizm!
» her zaman zafere doğru!

fidel castro ruz

» başkumandan
» parti birinci sekreteri
» devlet konseyi ve küba cumhuriyeti bakanlar kurulu başkanı
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol